ŽENSKO ZDRAVLJE

Datum objave: svibanj 6th, 2014, Autor: dr. Damir Mamuzić

Stiglo nam je konačno proljeće, dani su duži i topliji, priroda buja i cvate. I ljudi se bolje osjećaju, izlaze van na čisti zrak u prirodu. Neki da bi se odmorili, pasivno ili aktivno, bave se sportom ili naprosto šeću procvjetalim livadama ili šumama sami ili s cijelom obitelji, neki opet rade u polju da iskoriste lijepo vrijeme, jer od nečeg se mora živjeti. ŽIvot se vratio u nas, u prirodu. Odijeva se lakša garderoba i odmah primijete posljedice nepravilne,zimske prehrane. Razne dijete su ponovno aktualne, govori se sve više o zdravoj prehrani, a posebno se spominje žensko zdravlje. Taj pojam u širem smislu uključuje ginekološko zdravlje ali i ono drugo neopipljivo i nevidljivo ali isto tako važno psihičko,psihološko , duhovno ali i socijalno-društveno zdravlje.
Ginekološko zdravlje povjereno je ginekolozima. Zdrava žena iako ne osjeća nikakve tegobe trebala bi se redovito kontrolirati. To podrazumijeva godišnje jedan gi nekološki pregled s papa testom i ultrazvukom. Isto tako treba redovito jednom godišnje pregledavati dojke, kod mlađih žena palpatorni pregled i ultrazvuk, a nakon 40.godine i mamografija. Preporučaju se jednom godišnje i osnovne laboratorijske pretrage kao krvna slika, šećer u krvi, kolesterol,trigliceridi, jetrene probe, bubrežne probe i urin.
Za psihičko,psihološko te duhovno zdravlje nadležni su drugi stručnjaci kao psiholozi,psihijatri te svećenici koji se bave duhovnom obnovom. Za socijalno-društveno zdravlje je odgovorna obitelj kao i čitavo društvo, no to su već neke druge teme.

Dr.DAMIR MAMUZIĆ