ŽENSKA LJEPOTA I ESTROGENI

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Žene s višim vrijednostima ženskih spolnih hormona, estrogena imaju ljepša lica i za muškarce su privlačnije. Ovakvu tvrdnju iznose u javnost stručnjaci sveučilišta u St. Andrewsu u Engleskoj.

Estrogeni su glavni, ženski spolni hormoni koje izlučuje jajnik od puberteta pa sve do menopauze. Ti hormoni određuju i omogućuju normalni, menstruacijski ciklus i odgovorni su za nastanak takozvanih sekundarnih, spolnih osobina. Po njima prepoznajemo ženu i razlikujemo je od muškarca. To su ženska građa tijela, ženski oblik dlakavosti, rast grudi i stidnih usnica, boja glasa i slično. Estrogeni omogućuju normalnu osifikaciju kostiju, štite krvne žile od arterioskleroze, sudjeluju u izgradnji i očuvanju kože, noktiju i sluznica. Sa dovoljno estrogena u krvi žene ostaju mlade, zdrave i lijepe.

U menopauzi prestaje rad jajnika, estrogeni se ne izlučuju ,pa je njihova razina u krvi izrazito niska. Posljedice su poznate: žene ubrzano stare, koža postaje tanka, suha, naborana, staračka. Kosa pojačano ispada, nokti su loše kvalitete. Krvne žile ubrzano stare, arterioskleroza je ubrzana. Iz kostiju se gubi kalcij pa se razvija osteoporoza. Mladenačka ljepota se gubi, a žena je sve manje slična sama sebi. Najnovija istraživanja dokazuju da su najljepše žene sa najljepšim licem imale najvišu razinu estrogena. Ovo sve vrijedi za nenašminkana lica. Zaključeno je da šminka može popraviti izgled manje atraktivnog lica, no kod izrazito lijepih lica može imati i suprotni efekt.

Moj komentar: Mislim da je i ovo dodatni argument za uzimanje ženskih, spolnih hormona u menopauzi.