VAGINALNI PRSTEN I HORMONSKI FLASTER POVISUJU UČESTALOST TROMBOZE

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

U jednoj znanstvenoj studiji danski liječnici su dokazali i potvrdili sumnju da kombinirana, hormonska kontracepcija povećava rizik venske tromboze. Studija je trajala deset godina u žena od 15 do 49 godina starosti. Pokazalo se da je učestalost venske tromboze niska bez kontracepcije. Svega tri žene od 10000 kroz deset godina imale su trombozu. Kombinirane pilule ( estrogeni i gestageni) povisuju prema toj studiji tri puta rizik, vaginalni prsten 6,5 puta, a hormonski flaster čak za 8 puta rizik venske tromboze. Ta velika razlika u riziku za prstene i flastere objašnjava se većom količinom hormona koji se izlučuju iz prstena ili flastera, a koja je potrebna da bi se na taj način mogla učinkovito blokirati ovulacija.
I ovaj puta kao i ranije napominjem da je hormonska kontracepcija dobra i učinkovita metoda ,nezaobilazna u modernom planiranju obitelji. Najgora ali nažalost i najčešća je nikakva kontracepcija, što rezultira velikim brojem neželjenih trudnoća, visokim brojem prekida trudnoće i svim posljedicama i rizicima koji su time povezani.
U nas vrlo malo žena koristi hormonsku kontracepciju, posebno u komparaciji s razvijenom zapadnom Europom. Ovim člankom ne bi htio da se taj broj u nas još smanji. Baš suprotno mislim da bi hormonsku kontracepciju trebalo značajno više koristiti. Istovremeno je potrebno zbog rijetkih ali mogućih komplikacija povećati oprez u postavljanju indikacija za hormonsku kontracepciju. Prije primjene potrebno je učiniti anamnezu i klinički pregled. Korisno je učiniti osnovne laboratorijske pretrage s određivanjem testova koagulacije te trombocite i fibrinogen. I na kraju ne zaboravite da su cigarete i pilule vrlo loša kombinacija, dakle dok uzimate pilule nemojte pušiti.