UMJETNA SPERMA

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Jedna gotovo nevjerojatna vijest prošla je ovih dana svjetskim medijima. U Engleskoj su znanstvenici-biolozi pod vodstvom Dr. Karim Nayernia stvorili u laboratoriju umjetnu spermu. Ta umjetna sperma sadrži žive spermije koji su građeni vrlo slično kao i prirodni te navodno posjeduju oplodni potencijal, pa bi mogli oploditi žensku jajnu stanicu i tako dovesti do trudnoće.
Sperma je dobivena iz matičnih stanica ,koje su opet dobivene iz ljudskog embrija. Poznato je da su matične stanice nezrele, odnosno omnipotentne, pa se iz njih mogu dobiti sve ostale, zrele, diferencirane stanice , pa i tkiva. Upravo na tom nivou istraživanja su i nade bolesnih ljudi kojima bi takve nove, zdrave stanice , pa i tkiva mogle pomoći kao nadomjestak u liječenju različitih, kroničnih bolesti.
Umjetna sperma bi kako kažu mogla pomoći u liječenju muškog steriliteta. Žene bi teoretski mogle zatrudnjeti i bez muškarca, kad bi se sperma dobila od njihovih ženskih matičnih stanica, što je za sada teoretski moguće. Ovo otkriće otvara svakako nevjerojatne mogućnosti i perspektive u znanosti i medicini. Moguće bi bilo liječiti razne za sada neizlječive bolesti. Otvaraju se međutim i razne mogućnosti zloupotrebe i manipulacija. Postavlja se svakako i načelno veliko moralno pitanje o ljudskom zametku kao «sirovini» za produkciju budućih zamjenskih stanica i tkiva. Možemo i smijemo li ljudski embrio koristiti u industriji umjetnih stanica i organa? Ovakve futurističke perspektive moderne medicine izazivaju frustracije i strah od mogućih novih Frankensteina. I opet postaje pitanje aktualno, kada nastaje život, odmah u momentu oplodnje ili ipak nešto kasnije. Odgovor na ovo teško, moralno pitanje ne će biti nikad jedinstveno. Tražimo ga sami u sebi ponaosob.