TRUDNIČKE STRIJE

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Strije su promjene na koži najčešće trudnica, no javljaju se i izvan trudnoće kod naglog debljanja, naglog rasta ali i u sportu. Uzrok nastanka strija je genetska sklonost slabosti vezivnog tkiva te naglo debljanje u trudnoći. Nastaju najčešće na bedrima, bokovima, trbuhu i dojkama. Statistički se javljaju nešto više od jedne trećine trudnica. Što se zapravo događa?
Zbog naglog i brzog rasta tkiva dolazi na nekim mjestima tijela do prejakog istezanja kože. Elastične niti na tim mjestima pucaju, pa tako nastaju vidljive, paralelne, prugaste promjene, koje su na početku svijetlo ružičaste boje. Nakon poroda se one smanjuju, izblijede no rijetko potpuno nestaju.
Kako takve estetski neugodne promjene na koži prevenirati?
Moguće je ali ne uvijek sa stopostotnim uspjehom i ne kod svih.
Kod trudnica je osnovna mjera uravnotežena, zdrava prehrana. Ne smije nikako doći do naglog debljanja. Treba već u ranoj trudnoći misliti o tome. Koliko je moguće potrebno je povisiti elastičnost kože umjerenom gimnastikom, naizmjeničnim tuširanjem toplo-hladno i masažom. Masaža se provodi ne klasično, već opreznim ćupkanjem-štipanjem kože uz upotrebu specijalnih ulja za masažu.