TRUDNA SA 65 GODINA NOSI ČETVORKE

Datum objave: travanj 14th, 2015, Autor: dr. Damir Mamuzić

Nevjerojatnu vijest ovih dana zabilježili su svi svjetski mediji. Annegret Raunigk 65.godišnja učiteljica iz Berlina trudna je u 22.tjednu i nosi četvorke. I to nije sve, baka u poodmakloj menopauzi rodila je do sada 13 djece, od njih ima sedam unuka. Kako je sama izjavila na novu trudnoću se odlučila zbog želje svoje najmlađe kćeri da ima bebicu s kojom će se igrati.
Pošto je po svim zakonima medicine trudnoća u menopauzi nemoguća, naša baka odlučila se na moralno upitnu i zakonski nedopustivu zdravstvenu pomoć. Poslužila se doniranim jajnim stanicama i spermijima. Umjetna oplodnja učinjena je u nepoznatoj zemlji.“Vraćena“ su u maternicu nekoliko zametaka,od kojih se „ primilo“ čak četiri. Po opće prihvaćenim normama vraćaju se svega dva zametka, jer su višeplodne trudnoće povezane s visokim rizikom. Očito naša bakica nije bila najbolje savjetovana. Postupak kolega koji su sudjelovali u toj raboti je za svaku osudu i moralnu i stručnu.
Kako će trudnoća završiti potpuno je upitno. Radi se o visokorizičnoj trudnoći i zbog dobi trudnice kao i zbog četvorki koji su ugroženi. Ako i sve dobro prođe, pitam se tko će se brinuti za tu djecu,tko će ih podignuti na noge?

Dr.Damir MAMUZIĆ