TRUDNA SA 35 GODINA

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Nekad „davno“ u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, u „starim ,dobrim vremenima,kada je svijet još bio u redu“, najčešće su žene rađale između 20. i 30.godine.Živjelo se na taj način da se je rano udavalo,pa su se i djeca rano rađala.Mnogim mladim majkama nije ni bilo jasno da je to i najzdravije.“Sve u svoje vrijeme“ rekli su stari ljudi i bili su u pravu. Utvrđeno je znanstveno da je najmanji postotak komplikacija u trudnoći u 21.godini života. Prvorotke s 3o godina(danas s 35) imale su dijagnozu „Primipara vetusta“ ili stara prvorotka.
Žene u tim godinama teže ostaju trudne.Češći su poremećaji ovulacije kao i izostanci ovulacije,menstruacijski ciklus postaje nepravilan i neredovit.Genetski materijal postaje loš, mnoge jajne stanice su oštećene i imaju sitne kromosomske abnormalnosti.Postoji i povećana učestalos mongoloizna-Downova sindroma.Kod žene od 20 godina vjerojatnost za Down je 1:1070.kod žene od 35 godina 1:250 a kod žene s 40 godina 1:70 do 1:20.
Ukoliko dođe do trudnoće ona je češće opterećena raznim komplikacijama nego je to kod mlađih žena.Trudnoća se označava kao rizična trudnoća.Česte su tzv.gestoze,tj.bolesti uzrokovane trudnoćom, edemi,prekomjerno nakupljanje tekućine u tijelu,povišeni tlak, oštećenje bubrega,sve do preeklampsije i eklampsije koje mogu završiti tragično.Postoji i gestacijski dijabetes,šećerna bolest uzrokovana trudnoćom.Žene u starijoj dobi su i često kronično bolesne pa i takve kronične bolesti mogu ugrožavati trudnoću.Postotak spontanih pobaćaja,preranih poroda te odumiranja ploda u trudnoći je povišen.Biologija nažalost ne prati sociološke promjene.
U Hrvatskoj je u prošloj godini svaka treća rodilja bila starija od 30 godina ,a svakom osmom djetetu je majka bila starija od 35 godina.U Njemačkoj je svaka 4.majka starija od 35 godina.Taj trend se nastavlja u Europi pa i u Hrvatskoj,tu ništa ne zaostajemo.Mnogo je veći broj majki starijih od 30 godina nego onih mlađih.
Ipak nije sve tako crno.Vremena se mijenjaju pa tako i način života.Moderan način života oslobodio je ženu u svakom smislu.One su ravnopravne,visoko školovane,vrlo često sa zavidnim karijerama.Tako sve češće trudnoća mora čekati i treba se tome prilagoditi.Ako se potencijalne majke zdravo hrane, redovito rekreiraju ,dovoljno spavaju,te izbjegavaju alkohol,nikotin i droge,postoje dobre šanse za normalnu trudnoću i s 35 godina i više.Potrebna je jasno redovita kontrola u trudnoći.Napredak medicine u svijetu pa tako i kod nas sigurno će pomoći i našim starijim trudnicama.