TRODIMENZIONALNI ULTRAZVUK 3D 4D

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Ultrazvučna dijagnostika učinila je pravu revoluciju u razvoju medicine. Danas je upravo nezamislivo učiniti kompletni pregled pacijenta bez ultrazvuka. Istovremeni razvoj fizike ultrazvuka i elektronike te kompjutorizacije omogućilo je razvoj visoko sofisticiranih ultrazvučnih aparata i sondi koji uvelike olakšavaju dijagnostički postupak i visokom kvalitetom svrstavaju ultrazvuk jednakovrijedno u rang CT uređaja i magnetske rezonancije. Posebno ova tvrdnja vrijedi za nove trodimenzionalne uređaje 3D i 4D. Što je to, kakvi su to uređaji? Pojam trodimenzionalnosti je jasan, dakle prikazuje se istraživani organ, dio organa ili dijete u maternici u tri dimenzije, poprečno, uzdužno i frontalno. Posebno su lijepe i efektne one slike koje prikazuju površinu organa, lice djeteta i sl. Svi ti nalazi mogu se u uređaju pohraniti a pacijent dobiva trodimenzionalnu sliku ili video zapis snimljeno na CD. Na tržištu postoji dvije vrste uređaja 3D freehand i 4D.
3D freehand je uređaj koji se služi normalnim dvodimenzionalnim sondama, a trodimenzionalnost se postiže opreznim micanjem sonde ( slobodna ruka-skeniranje) te nakon toga kompjuterska obrada tako dobivenih podataka. Ta metoda ima nažalost ograničene mogućnosti pa pregled ne uspije uvijek ,zahtijeva mnogo vremena i strpljivosti a slike su fiksne.
Najnovija metoda 4D ili četverodimenzionalni ultrazvuk je ustvari isto trodimenzionalni, jer četvrte dimenzije nema. Ovdje se 4.dimenzijom smatra trodimenzionalno prikazivanje u stvarnom vremenu (real time).Kod pregleda vidimo na pr. pokrete djeteta u tri dimenzije, trodimenzionalno prikazivanje cirkulacije i sl. Takav pregled omogućuju specijalno izrađene ,trodimenzionalne sonde i kompjuterski programi. Sve rečeno može se snimiti kao video zapis na CD.
Trodimenzionalni ultrazvuk a posebno najnoviji 4D nije samo efektno prikazivanje još nerođenog djeteta te pohranjivanje nalaza u dječji album. Omogućeno je bolje prikazivanje ev.malformacija djeteta u trudnoći. Promatranjem lica djeteta možemo zaključiti o njegovom psihofizičkom stanju. Dijete koje pati intrauterino često ima snuždeni izraz lica, a ono koje se dobro razvija se smije. Trodimenzionalni ultrazvuk uveliko je poboljšao dijagnostiku ginekoloških organa i ginekoloških tumora. Korištenjem pojedinih kompjuterskih programa omogućeno je serijsko, tomografsko snimanje slično kao i kod CT-a ili magnetske rezonancije. I na kraju treba reći da se radi o skupim uređajima pa i pregledi ne mogu biti jeftini