SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

Datum objave: veljača 11th, 2016, Autor: dr. Damir Mamuzić

4.2. svake godine označava se diljem svijeta dan borbe protiv raka. Dok svjedočimo poboljšanjima statistike o učestalosti i smrtnosti od raka u razvijenim zemljama,kod nas nažalost nema značajnih poboljšanja.
Rak se može pobijediti,rak se može izliječiti ,no nažalost ne uvijek i ne kod svakog pacijenta. Načelno gledajući uzrok raka se još uvijek ne zna. Zna se jedino uzročnik raka grlića maternice,a to je virus HPV. To je i ujedno spolno prenosiva bolest što problematiku još više komplicira. Naši ljudi još uvijek o tome nerado govore,teško se dobe prave informacije,žene se nerado javljaju na preventivne,ginekološke preglede a da ne govorim o muškima,kojima nikad ništa nije i koji nikad nisu ništa krivi. Usprkos svim akcijama,danima mimoze,danima narcisa u Hrvatskoj umire godišnje oko 100 žena od raka grlića maternice i blizu 1000 žena od raka dojke. Ništa se ne događa,ništa ne ide nabolje. Ipak što možemo učiniti?
Odazvati se na pozive na preventivne preglede. Ako ne dođe poziv,tražimo sami od liječnika da nas pošalje na mamografiju bar svake dvije godine(idealno bi bilo svake godine), ultrazvuk dojki svake godine,ginekološki pregled s papa testom svake godine. Ukoliko svoja prava ne možete odmah ostvariti preko HZZO-a ,potražite pomoć kod privatnika,biti ćete u pravilu ugodno iznenađeni a i cijene nisu baš pretjerane. Mislite na to da je u preventivi vaša prava šansa ne dobiti rak. Rana dijagnostika ima ovdje nezamjenjivu vrijednost.
Živite zdravo,jedite zdravo,skinite nepotrebnu težinu,krečite se u slobodno vrijeme,izađite iz stresa,smijte se i veselite se životu, jer SVE OVISI O VAMA.

Dr.DAMIR MAMUZIĆ