SVINJSKA GRIPA I TRUDNOĆA

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Svjedoci smo danas sve češće pojave svinjske gripe. Kažu da je ona manje opasna nego obična gripa, no da bi mogla zbog sklonosti širenju poprimiti obilježja epidemije ,pa čak i pandemije. U to slučaju moramo računati na veliki broj oboljelih, pa tako i na veliki broj komplikacija pa i smrtnih ishoda. Kod toga mislim na rizične skupine populacije kao stare ljude, kronične bolesnike, malu djecu i trudnice.
Svinjsku gripu uzrokuje virus gripe A H1 N1.U Hrvatsku najčešće je unesen putem migracija stanovništva i turista. Simptomi su najčešće visoka temperatura, malaksalost, kašalj, otežano disanje, vrlo slično kao i kod obične gripe.
Dijagnostika se provodi uzimanjem brisa iz ždrijela, koji se šalje u Virološki institut, gdje se PCR metodom određuje tip virusa, odnosno dali se radi o virusu svinjske gripe ili ne.
Terapija se provodi nakon dijagnostike davanjem antivirusnih lijekova kao što su Tamiflu (Oseltamivir) i Relenza( Zanamivir).Početak terapije bi trebao biti 48 sati nakon početka simptoma, pa stoga je ponekad potrebno započeti terapiju i prije završene dijagnostike.
Kao i kod najčešćih zaraznih bolesti vrijede opće higijenske mjere kao profilaksa. Često pranje ruku, izbjegavanje većih skupova ljudi, izbjegavanje direktnog kontakta s bolesnikom, kemoprofilaksa kroničnih i starih bolesnika ako žive u zajedničkom kućanstvu.
Cijepljenje protiv svinjske gripe provoditi će se u Hrvatskoj početkom prosinca ove godine. Njime će biti obuhvaćene slijedeće kategorije stanovništva( prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo) : Kronični bolesnici, zdravstveni djelatnici, djeca mlađa od 6 mjeseci koja su imala kućni kontakt s zaraženim te trudnice u trećem trimestru trudnoće. Moram ovdje napomenuti da će se ovo cijepljenje provoditi prvi puta i da nažalost nema stoga još dovoljnih iskustava za njegovu uspješnost.
Trudnice spadaju u grupu visokog rizika obzirom na obolijevanje svinjskom gripom. Stav poznatog Robert Koch instituta iz Njemačke obzirom na terapiju i cijepljenje trudnica protiv svinjske gripe je slijedeći: Liječenje treba započeti što prije ali ne prije završene dijagnostike, znači prisustvo virusa mora prvo biti dokazano. Prva tri mjeseca trudnoće ne bi trebalo provoditi terapiju antivirusnim lijekovima, no liječnik mora sam ovdje individualno odlučiti. U drugom i trećem trimestru treba provoditi terapiju kao i kod dojilja.
Cijepljenje se provodi mrtvom vakcinom ,no ipak se u prvom trimestru ne preporučuje, dok se u ostala dva treba provoditi kao i kod dojilja.