SPIRALA – IUD

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Spirala ili skračenica IUD je na daleko poznata kontraceptivna metoda. Zbog svoje sigurnosti, jednostavnosti primjene i relativno niske cijene je dobra alternativa antibaby pilulama. Ipak na početku moram reći da se ova metoda primjenjuje samo u žena ,koje su bar jednom rodile. Adolescenticama i mladim ženama koje nisu bile trudne i nisu rodile, ova metoda zaštite se ne preporučuje. Razlog tome je još mala i nerazvijena maternica, te osjetljivi jajovodi, što povećava opasnost upala i njezinih posljedica.
Na tržištu postoje dvije vrste spirala, one koje nose na sebi bakarnu žicu i one koje nose na sebi depot hormona progesterona.
Spirale s bakrom( Cooper T, Nova T) građene su od plastike u obliku slova T. Veličine su 3-4 cm i na svojim kracima imaju omotanu specijalnu bakarnu žicu. Na donjem djelu je končić, koji viri iz maternice u rodnicu. Spirala se postavlja u maternicu za vrijeme menstruacije. Tada je ušće maternice lagano otvoreno, pa se spirala postavi pravilno bez većih bolova. Nakon postavljanja bakarna žica se polagano topi u maternici, a bakarni ioni djeluju spermicidno, uništavaju spermije. Sigurnost je velika posebno ako se izbjegava odnos za vrijeme ovulacije. Kontraceptivna sigurnost traje pet godina, kada se spirala mora izvaditi ili promijeniti. Nakon postavljanja potrebne su redovite kontrole ,prvo sedam dana nakon postavljanja i zatim svakih šest mjeseci. Kod tih kontrola nije dovoljan običan ginekološki pregled, već je potrebno provjeriti dali je spirala pravilno smještena vaginalnim ultrazvukom. Komplikacije ove metode su vrlo rijetka trudnoća kao i izvanmaterična trudnoća. Može doći i do upale jajnika a u težim slučajevima i upala potrbušnice .Da se to ne dogodi potrebno je prije postavljanja spirale izliječiti ev.upalu rodnice i grlića maternice. Ranicu grlića treba sanirati, odnosno spaliti. Žene koje imaju jake menstruacije ne bi trebale koristiti ovu metodu ,jer često će biti menstruacije još jače.
Spirale s hormonom progesteronom (Mirena) su iste forme, no umjesto bakra na njima je nosač progesterona. Za postavljanje kao i za kontrolu vrijede ista pravila kao i za IUD s bakrom. Nakon postavljanja u maternicu lući se trajno mala količina progesterona. Slijedom toga sluznica maternice-endometrij ostaje nizak, pa su menstruacije slabe, često kao smeđi iscjedak, ponekad potpuno izostanu. U takvu nisku sluznicu ne može se ugnijezditi trudnoća a cervikalna sluz postane gusta, što onemogućuje ulazak spermija u maternicu. Sve to daje stopostotnu kontraceptivnu sigurnost pet godina ,koliko dugo ta spirala djeluje. Mirena je i idealno sredstvo protiv jakih menstruacija, posebno u klimakteriju, a ponekad djeluje dobro i protiv mioma. Loših nuspojava praktički nema. Progesteron je «dobar « hormon, a njegovo djelovanje je samo u maternici, resorpcije u krvotok praktički nema. Mnoge žene koje se muče u klimakteriju zbog jakih menstruacija i slabokrvnosti, praktički se preporode nakon postavljanja Mirene. Česte kiretaže klimakteričkih krvarenja postale su rijetkost, jer su nepotrebne zahvaljujući Mireni.