SEASONIQUE – NOVE ANTIBABY PILULE

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

0vih dana u medijima se pojavila nova hormonska ,kontracepcijska pilula-Seasonique. Samo po sebi to i nije vijest , jer tržište hormonske kontracepcije je dosta dinamično, odnosno stalno se javljaju nove pilule, sve bolje i bolje. Što je dakle u Seasonique novo i bolje?
Radi se ovdje o hormonskim, kontracepcijskim pilulama koje međutim reduciraju menstruaciju na svega četiri menstruacije godišnje.84 dana neprekidno uzima se svaki dan po jedna plava pilula a idućih 7 dana po jedna žuta, ukupno dakle 91 dan. Po sastavu radi se ovdje o nama poznatim hormonima etinil estradiol i levonogestrel koji su sastavni dio i svima poznatom Stedirilu m i d. Za vrijeme uzimanja zadnjih žutih pilula pojavi se kakva-takva menstruacija, jer su ciklus i ovulacija bili neprekidno blokirani tri mjeseca. Dakle ukupno postoje godišnje četiri ciklusa od 91 dan i svega četiri menstruacije. Nove pilule dolaze iz Amerike a proizvodi ih poznata kuća Barr, koja se uostalom kod nas nije baš proslavila ( aparati za hemodijalizu).Prvotno je novi preparat bio predviđen za žene u američkoj vojsci.
U Europi ne postoje još nikakva iskustva sa Seasonique. Možda i ona nije štetnija nego ostale antibaby pilule. Sigurno je međutim da treba postaviti oštrije kriterije u ordinaciji istih zbog dužih razdoblja amenoreje ( izostanka menstruacije).Prije medikacije treba obvezno učiniti laboratorijske pretrage, isključiti oštećenja jetre i bubrega, te krvne i metaboličke bolesti. Treba isključiti teže hormonske promjene kao i policistične jajnike. Svakako je zabranjeno pušenje.
Iako je napredak medicine i znanosti nezaustavljiv, pa tako i napredak u kontracepciji, trebalo bi postaviti slijedeća pitanja:»Reduciranjem menstruacija na 4 godišnje ne zadiremo li prejako i neodgovorno u psihu žene i u njezino osnovno funkcioniranje a to je menstruacijski ciklus?» «Stvaramo li i na ovaj način nepotrebno neprirodu u prirodi?» Hoćemo li u budućnosti biti svedeni na polurobote i reducirani u svojoj ljudskosti»?