RAK GRLIĆA MATERNICE

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

O ovoj zloćudnoj bolesti već sam nekoliko puta pisao. Zbog aktualnosti problema i težine te bolesti te uvođenje cijepljenja Gardasilom dobro je ponovno javno prodiskutirati nekoliko važnih činjenica.
Rak grlića-ušća maternice je druga po učestalosti maligna bolest u žena, odmah iza raka dojke. U Europi svaki sat umire 80 žena od te bolesti, a svake godine idućih 60000 ponovno oboli. U Hrvatskoj godišnje oboli oko 370( 156 na 1 milijun) žena od kojih oko 100 umire. Istovremeno u Finskoj oboli sve 45 žena na 1 milijun. Zašto je to tako? Jesu li naše žene osjetljivije na rak ili smo mi svi prema razvijenim zemljama Europe primitivniji, zaostaliji, pa ne brinemo o našem zdravlju? Istina je kao uvijek negdje u sredini. Žene u nas ne idu prečesto i rado na ginekološki pregled. Rijetke su one koje redovito jednom godišnje idu na pregled i učine Papa test. Moramo priznati da i naša zdravstvena služba ne djeluje uvijek baš pozivajuće na pregled. Termini za pregled dobe se teško, dugo se čeka, a nakon pregleda rijetko koji kolega ima vremena zbog gužve svu problematiku bolesti pacijentici objasniti. Infekcija s HPV-om, koja može izazvati rak grlića maternice ponekad se ne shvati dovoljno ozbiljno, ne učine se pravovremeno potrebne, dodatne pretrage kao što su kolposkopija i genotipizacija HPV-a .Spolnog partnera rijetko tko spominje i nužnost pregleda istog. Treba još jednom reći da se ovdje radi o spolno prenosivoj bolesti, da je rak grlića maternice u krajnjoj liniji spolno prenosiva bolest uzrokovana HPV-om.
Što učiniti protiv toga, što učiniti da 156 oboljelih žena smanjimo na 45 kao u Finskoj? Evo mojih savjeta:
Sve žene a posebno one mlađe trebaju ići redovito jednom godišnje na ginekološke preglede. Kod toga će se uzeti Papa test i po potrebi učiniti kolposkopija. U svim sumnjivim slučajevima treba učiniti genotipizaciju HPV-a. Ako se dokaže infekcija s virusom visokog rizika, ako postoji oštećenje u Papa testu, tzv. CIN, treba biti posebno oprezan i učiniti sve potrebno kako ne bi došlo do napredovanja bolesti. Procjena dali se radi o bezazlenoj bolesti koja će uskoro ići u samoizlječenje ili se radi o bolesti koja će napredovati prema raku nije ni jednostavna ni laka. Ne bi trebalo zaboraviti muške partnere. Svi bi oni trebali učiniti pregled kod dermatologa ili urologa gdje će se prema potrebi učiniti i kod njih genotipizacija HPV-a. Posebno apeliram na mlade ljude koji često žive promiskuitetno, mijenjaju često partnere, pa je mogućnost zaraze daleko veća. Ne zaboravite da don Juani nisu samo vaši, a donose često osim ljubavnih boli i spolno prenosive bolesti. Ponašajte se odgovorno prema sebi i prema drugima .Mislite na to da i kondom nije uvijek sto posto sigurna zaštita od navedenih bolesti. I na kraju doznajem da se u Karlovcu grupa majki bori protiv cijepljenja njihovih kćeri. Mogu razumjeti oprez i strahovanja majki, no kad nastupate protiv nekog preparata, potrebno je prvo pravo se informirati. Gardasil je dobro, provjereno i registrirano cjepivo protiv HPV-a, nuspojava praktički nema. Mislim da bez straha možete dozvoliti svojim malodobnim kćerima da se cijepe.