RAK DOJKE TIHI UBOJICA

Datum objave: travanj 9th, 2017, Autor: dr. Damir Mamuzić

Za ovakav naslov odlučio sam se jer ova opaka i teška bolest žena u njenom početku ne daje skoro nikakve simptome a što je i najvažnije-ne boli. Ponekad se napipa u dojci mala, bezbolna krvžica. To bi trebalo biti upozorenje,znak za alarm, iako nije svaka kvržica u dojci rak, zapravo srećom i nije rak.Najčešće se radi a posebno u mladih žena o dobročudnom otvrdnuću žljezdanog tkiva djoke, cisti ili mastopatiji.Treba odmah reagirati i ići na pregled, ultrazvuk dojki i mamografiju da bi se razčistila situacija. Ako se radi o bezopasnim promjenama treba nastaviti kontrolu dojki u redovitim razmacima.
U Hrvatskoj raka dojke ima svake godine sve više,po zadnjim informacijama oboli oko 2500 žena a umire blizu 1000.Mi u zdravstvu koji se bavimo bolestima dojke,senologiji, moramo učiniti sve da se taj broj smanji.Ipak rak dojke nije „baba Roga“, njim ne treba nikoga plašiti, no treba upozoravati na preventivne preglede, koji su jedina šansa da se rak otkrije u ranoj fazi. To je rana faza bolesti kad je tumor manji od 1 cm i kad nema još udaljenih metastaza. Pravovremenom intervencijom-operacijom može se takav početni rak u potpunosti izliječiti.
Uzrok raka dojke se još uvijek nezna.Način života,prehrana igraju odruđenu ulogu kao i genetski faktor.Žene na dalekom istoku praktički ne poznaju tu bolest a najčešća učestalost je u zemljama razvijenog zapada. Češći je u žena starijim od 50 godina no ima ga sve više i u mladih žena čak i djevojaka.
Dijagnostičke metode su slijedeće: Samopregled,klinički pregled kod liječnika,ultrazvuk,mamografija,citološka punkcija,biopsija,ev.magnetska rezonancija.
Terapijske metode su veća(radikalna) ili manja(poštedna) operacija, zračenje,kemoterapija,hormonska terapija.
Ova bolest ima međutim i opće društveno,sociološko i javnozdravstveno značenje.Tako se u Hrvatskoj organiziraju u organizaciji Ministarstva zdravstva preventivne mamografije kod žena starijih od 50 godina svake druge godine.Senološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora prihvaća svjetske standarde po kojima bi se već od 40.godine života trebale provoditi svake godine mamografiija i ultrazvuk dojke.Kod svih žena međutim bez obzira na starost, a koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu,trebalo bi provoditi ove mjere.Naša stvarnost nažalost je drugačija,tako da su nam i rezultati adekvatni,loši. Srećom postoje razne udruge žena liječebih od raka dojke koje se aktivno uključuju u edukatine akcije koje bi trebale podignuti svjesnost o toj teškoj bolesti/Europa donna/.Nedavno je i u Varaždinu održan Dan narcisa kada se prodaju narcise i sakuplja novac za aparat za intraoperativno zdračenje.Svake godine u listopadu organiziraju se takočer dani borbe protiv raka dojke.
I na kraju trebalo bi prihvatiti nekoliko pravila:
1.Rak dojke je opasna bolest koja se samo ako je u ranoj fazi otkrivena može potpuno izliječiti.
2.Redovoti godišnji pregledi,ultrazvuk i ev.mamografija a posebno nakon 40.godine života trebala bi učiniti svaka prema svojem zdravlju odgovorna žena.
Dr.med.Damir MAMUZIĆ