RAK DOJKE I PREHRANA

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Pravi uzrok raka dojke još je uvijek nepoznat. Poznato je međutim da mnogi vanjski faktori koji nas okružuju , pa tako i prehrana mogu utjecati na razvoj raka dojke.
Nedavno su znanstvenici univerziteta u Leedsu ( Engleska ) ustanovili jednom velikom studijom na 35000 žena što prije, što iza menopauze , tijekom sedam godina , da prehrana namirnicama punih celuloze može kod žena u premenopauzi smanjiti rizik raka dojke na polovicu..Potrebno je uzimati dnevno u hrani najmanje 30 grama celuloze. Ovaj efekt tumači se pozitivnim učinkom na lučenje estrogena. Estrogeni su kao što znamo glavni ženski, spolni hormoni, koje luče prvenstveno jajnici.U menopauzi ih više nema pa prema tome izostaje ovaj pozitivan učinak celulozne prehrane u tom životnom razdoblju žena. Estrogeni, osim što utječu na spolne organe i omogućuju i reguliraju menstruacijski ciklus, odlučujuće reguliraju metabolizam masti i glukoze, utječu i potiču pravilnu funkciju kože, kostiju, sluznica dišnih i probavnih organa, srca i krvnih žila te mozga. I ovaj pozitivan efekt estrogena na snižavanje učestalosti raka dojke te pozitivan efekt hormonskim, nadomjesnim liječenjem u menopauzi, ukazuje na važnost estrogena i u prehrani. Da bi postigli 3o grama celuloze u prehrani, potrebno je na dan uz pet obroka voća i povrća konzumirati crni kruh i zobene pahuljice. Posebno mnogo balastih tvari-celuloze ima u koštunicama, sušenom voću te žitaricama.