RAK DOJKE – DOBRE VIJESTI

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Mnogi svjetski mediji objavili su skoro senzacionalističku vijest. Rak dojki mogao bi se liječiti svijetlom, bez upotrebe noža. To otkriće objavio je engleski liječnik Mo Keshtgar. Metoda se zove fotodinamička terapija – PDT. U dokazani tumor dojke-mamografijom i ultrazvukom ubrizgava se specijalni lijek, koji čitav tumor čini osjetljivim na svjetlost. Crvenim laserom se tada aktivira u tumoru proces koji zaustavlja opskrbu stanica kisikom, pa one odumiru.
Ovaj način terapije djeluje jednostavno i nadamo se ,ukoliko se dokaže očekivana učinkovitost ,da će biti golem napredak u liječenju ove opake bolesti.
Iz Kine dolazi jednako dobra vijest u prevenciji raka dojke. Poznato je da je učestalost raka dojke na dalekom istoku značajno manja nego kod nas u Europi. Objašnjavalo se to tipičnom, kineskom prehranom koja je bogata ribom.
Dr. Min Zhang je provela studiju na 2000 Kineskinja u dobi od 20 do 87 godina koje boluju od raka dojke i na isto toliko zdravih žena. Dokazano je da žene koje jedu dnevno 10 i više grama svježih gljiva smanjuje se rizik za razvoj raka dojke na jednu trećinu, a one koje su jele četiri i više grama suhih gljiva dnevno smanjuje se rizik raka dojke na polovinu. One žene koje su uz to pile zeleni čaj smanjile su rizik raka dojke još za 11 do 18 posto.
Napominjem da je rak dojki najčešća maligna bolest u žena. U Hrvatskoj oboli godišnje od ove bolesti oko 2000 žena, a od toga umire oko 800 žena.