RAK DOJKE – DANI NARCISA

Datum objave: ožujak 20th, 2014, Autor: dr. Damir Mamuzić

K.T. 45-godišnja službenica iz Varaždina pita:

U zadnje vrijeme osjećam nejasne bolove u desnoj dojci, a čini mi se da sam na tom mjestu napipala kvržicu. Uplašena sam i ne znam što mi je raditi.
Odgovor:
Kod takvih simptoma kako ih vi opisujete odmah pomislimo svi na rak dojke. To je moguće objašnjenje vaših tegoba ali i najmanje vjerojatno. Nije svaka kvržica u dojci rak, o tome sam već nekoliko puta pisao,možete na mojim stranicama www.gyn.hr pronaći nekoliko članaka u vezi toga. Kao prvo-rak ne boli, bar ne na početku. Ima mnogo promjena u dojci koje se mogu pipati kao rak, na pr.lokalna upala, dobroćudni tumori, mastopatija i sl.
Ipak zbog vaše sigurnosti i mira potrebno je obratiti se svom liječniku obiteljske medicine, pa će vas on uputiti na ultrazvuk dojke i ev.mamografiju. Ukoliko bi na pretrage trebali dugo čekati, ima u Varaždinu nekoliko privatnika koji će vam to vrlo rado odmah učiniti. Najbolje je učiniti obje pretrage, jer je tada dijagnostička sigurnost 100 postotna. Mamografije se ne treba bojati jer sadašnji moderni aparati zrače vrlo malo i nisu opasni. Mamografija definitivno ne izaziva rak kao što neki „mudraci“ šire dezinformacije. Ukoliko se i radi o raku dojke, potrebno je i poželjno tumor otkriti kada je manji od 1 centimetra, jer tada još nema metastaze, pa ste nakon terapije potpuno izliječena.
Upravo ovih dana se provode „Dani narcisa“, promotivna akcija u vezi prevencija i ranog otkrivanja raka dojke. Dobro je uključiti se u te akcije i širiti pravilne informacije u vezi ove opake bolesti.
U Hrvatskoj se već duže vrijeme provodi probir raka dojke mamografijom u žena starijih od 50 godina. Kad navršite 50 godina dobiti ćete i vi poziv na koji se svakako odazovite.

Dr.med.Damir MAMUZIĆ