QLAIRA – NOVA ANTIBABY PILULA

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Ovih dana na zapadnom tržištu pojavila se nova antibaby pilula Qlaira. Samo po se bi to i ne bi bila neka vijest, no ipak se ovdje radi skoro o novom, revolucionarnom događaju na tome području.
Qlaira sadrži u sebi po prvi puta prirodni, ženski , spolni hormon estrogen estradiol-valerat. Kao što znamo pilule služe za kontracepciju, a sadrže sintetske ženske spolne hormone u kombinaciji, estrogene i progesteron.
Estradiol valerat je prirodni ,ženski spolni hormon identičan hormonu kojeg produciraju ženski jajnici. Očekuje se da on kao takav ne bi mogao imati nikakvih štetnih nuspojava osobito štetnih utjecaja na jetru, metabolizam i krvnožilni sustav. Već duže vrijeme koristi se kao sastavni dio hormonskih tableta koje se uzimaju u klimakteriju i postmenopauzi kao hormonsko, nadomjesno liječenje.
Poznato je da antibaby pilule blokiraju ovulaciju, pa su time najsigurnije kontracepcijsko sredstvo. Qlaira bi trebala poboljšati izbor raznih pilula i zahvaljujući prirodnom estrogenu imati manje štetnih nuspojava.
Sadrži za razliku od većine pilula 28 tableta(ne 21), od kojih su dvije zadnje bez hormona, pa se na taj način izaziva menstruacija. Treba ih uzimati točno po redu, jedna za drugom , jer su po sastavu, odnosno količini hormona različite. Od prve do zadnje pada količina estrogena a raste količina progesterona. Da bi uzimanje bilo što jednostavnije, pauze nema. Proizvođač je svjetski poznate firma Bayer-Schering.Na našem tržištu bi se trebala pojaviti krajem godine.