PUŠENJE I HPV

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

HPV-humani papiloma virus poznato je izaziva rak grlića maternice, o tome sam već više puta pisao .Danas se javljam istom temom jer iz Njemačke dolaze loše vijesti za mlade pušačice. Dr.Cristian Albring predsjednik jednog od najvećih društava njemačkih ginekologa-BVF, utvrdio je da žene koje puše cigarete odnosno duhan imaju značajno povišeni rizik za nastanak raka grlića maternice. Raspadni produkti koji nastaju kod pušenja, nikotin i ostali produkti, nakupljaju se pojačano u stanicama grlića maternice i tako slabe lokalna imuna tijela koja se bore protiv HPV-a.
Poznato je da protiv virusa ne pomaže nikakav antibiotik. Infekcija HPV-om je izlječiva no ne antibioticima nego upravo jačanjem imuniteta ,uz lokalno liječenje ili operacijom kao što je LLETZ konizacija ili klasična konizacija. Treba ovdje istaknuti da upravo mladi ljudi imaju intenzivne seksualne odnose, što je jasno normalno, no upravo oni su uz promiskuitet ali sada i pušenjem pojačano ugroženi od ovog opasnog virusa. Provedene studije su dokazale da je opasnost od HPV-a to veća, što se prije započinje pušenjem i što se više cigareta na dan puši.
Faktori koji povoljno utječu na razvoj infekcije HPV-om su još slabljenje imuniteta lošom prehranom, učestalim porodima, općim bolestima, kronična upala klamidijom te genetski faktori.
Najbolja zaštita od HPV-a je preventiva, dakle godišnji preventivni ginekološki pregledi s papa-testom, ev.kolposkopijom i HPV DNA testom. Zdrav život, pravilna prehrana , izbjegavanje promiskuiteta i pušenja, to su smjernice koje treba slijediti.
U Hrvatskoj umire još uvijek godišnje oko 100 žena od raka ušća maternice. Rekao bih-sto previše, jer od raka ušća maternice u 21.stoljeću stvarno ne bi trebalo više umirati.