Prvi ginekoloski pregled

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Mnoge mlade djevojke vrlo često idu kasno na prvi ginekološki pregled. Uzrok tome je najčešće strah,a strah dolazi kako znamo od nečeg što nam je strano i nepoznato.Ipak prije ili kasnije svaka djevojka i mlada žena završi na pregledu kod ginekologa a najkasnije kada je prvi puta trudna.

Kada bi trebalo najkasnije ići na prvi ginekološki pregled? Ne postoji jedinstveni odgovor na ovo pitanje što se tiče godina starosti,no rekao bi najkasnije nakon prve menstruacije-menarche. Prva menstruacija pojavljuje se različito obzirom na dob i razvijenost djevojčice. Vrlo često već u 11 ili 12 godini, a najkasnije bi se trebala pojaviti do 16. godine života. Koji su dakle najčešći razlozi za prvi ginekološki pregled?

Jedan sam već spomenuo, ako menstruacija ne nastupi do 16.godine života. Uzrok tome može biti različit. Slabija razvijenost ženskih spolnih organa, razne anatomske anomalije u građi ženskih spolnih organa, hormonski poremećaji i slično. Sve takve smetnje i eventualne bolesti će se kod prvog ginekološkog pregleda ustanoviti i uvesti potrebna terapija.

Jedan od čestih razloga prvog posjeta kod ginekologa je i pojačani, ponekad iscjedak neugodnog mirisa, koji može biti popraćen «peckanjem» i svrbeži. Ovdje bi spomenuo gljivična oboljenja kao najčešći uzrok takvih smetnji. Mnoge djevojke dolaze na pregled jer su stupile ili žele stupiti u intimne odnose pa se žele zaštititi kontracepcijom. Dolaze same no ponekad s majkom ili partnerom. Uz detaljan pregled biti ćete informirane o svim mogućim kontraceptivnim metodama a ginekolog će vam savjetovati za vas najbolje zaštitno sredstvo ili metodu. Mislim da se prvog ginekološkog pregleda ne bi trebalo bojati. Bilo bi dobro da prije pregleda o tome porazgovorite sa svojom majkom ili prijateljicom koja je već bila na pregledu. Za vrlo stidljive djevojke pregled može biti neugodan, no ne bi trebao biti bolan, posebno ako se na ginekološkom stolu opustite.

Pregled počinje razgovorom s ginekologom kojeg ste izabrali. Pričajte otvoreno i bez straha o svojim eventualnim ginekološkim smetnjama. Ginekolog će vas s razumijevanjem saslušati pa će tako uz razgovor mogući strah nestati. Nakon razgovora slijedi pregled vanjskog spolovila i rodnice spekulumom. On se uvodi u rodnicu (ukoliko niste djevica) i tako se pregleda rodnica i grlić maternice. Kod toga se uzima citološki obrisak-papa test. Slijedi pregled maternice i jajnika pipanjem. Ginekolog uvodi prst u rodnicu a drugom rukom pritiska nježno na donju trbušnu stijenku (bimanualni pregled). Rektalni pregled-pregled kroz zadnje crijevo može se provesti kod nekih nejasnih nalaza. Obavezno se provodi kod djevica.
Ultrazvučni pregled-može se provesti preko trbušne stijenke i kroz rodnicu-vaginalno. Mislim da je ultrazvučni pregled kod prvog pregleda neophodno potreban a posebno ako se žele ordinirati hormonska zaštitna sredstva (pipule). Samo takav pregled može se smatrati kompletnim ginekološkim pregledom. Prvi ginekološki pregled ne treba odlagati. Samo tako mogu se otkloniti mnoge nedoumice a i teže posljedice(neželjena trudnoća, abortus i sl.).