POREMEĆENJA PREHRANE I NEPLODNOST

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Sve se mijenja pa tako i ideali ženske ljepote.Prije u šezdesetim godinama lijepa žena je imala pozamašne obline, dobre noge, uređenu,zavodničku kosu.Sjetimo se mi stariji samo Ave Gardner, Gine Lolobrigide, Anite Ekberg… Danas je sve drugačije. Današnja lijepa žena mora biti ravna, što mršavija, struk ne mora biti tanak ali zato bokovi uski. Grudi su obično umjetne a za noge nitko više ne pita, jer se nose hlače, a haljina ili suknja su izuzetak.
Modne piste međutim nude nešto opasno.Njima se šeću ženski kosturi jer manekenke se izgladnjuju da bi bile „lijepe“.Takve mršave „ljepotice“ i same pate zbog stalne gladi i nepravilne prehrane. Neke obolijevaju a neke i umiru od anoreksije. One istovremeno daju loši primjer pa ih mnoge djevojke slijede. Nažalost sve to prati i adekvatna moda tako da je time krug zatvoren.Mnoge djevojke će ozbiljno oboljeti koje prate te trendove.Najčešće su bolesti iz te grupe anoreksija i bulimija. One su posebno zadnjih godina vrlo česte a posljedica su upravo tih iskrivljenih slika ljepote.Anoreksija je poremećenost prehrane praćena depresijom a bulimija prežderavanje praćeno obveznim povraćanjem. I jedna i druga bolest dovode do ekstremne mršavosti a nerijetko i do smrti.
Takva mršavljenja a i svaka druga nagla mršavljenja, ali i nagla debljanja loše utječu na čitav organizam, pa tako i na endokrine organe,posebno na jajnike i njihovu funkciju.Dolazi do izostanka menstruacije,amenoreje, a potom i do steriliteta, odnosno neplodnosti.Izostaje ovulacija, jajnici ne izlučuju dovoljno hormona, pa izostaje menstruacija. Organizam se na takav način čuva od ev.trudnoće, koju tako slabo tijelo ne bi moglo podnijeti.Kritično stanje se ocjenjuje kada težina pada 15% od normale ili više,odnosno kada body-mass indeks iznosi 17,5 bodova ili manje.Ukoliko takva stanja potraju duže može doći i do trajnijih oštećenja, do trajne amenoreje i steriliteta. Tako se jajvljaju kod mlade djevojke znaci menopauze i osteoporoze zbog nedostatka hormona.U najtežim slučajevima postoji i opasnost od samoubojstva.Liječenje je često dugotrajno i zahtjeva suradnju ginekologa,psihijatra,endokrinologa i nutricionista.