POJAČANI ISCJEDAK IZ RODNICE

Datum objave: travanj 3rd, 2014, Autor: dr. Damir Mamuzić

O tome se obično ne priča iako je to česta smetnja skoro svih žena, ona spada u žensku intimu. Međutim industrija papira prepoznala je vrlo brzo problem, pa mnoge žene nose danas jednodnevne uloške. Nekad su takvi ulošci bili nepoznati, nije ih bilo na tržištu. Svaka zdrava žena ima normalan iscjedak iz rodnice a on je rezultat funkcioniranja ženskih spolnih organa. Po izgledu je bjelkast i oskudan,bez mirisa. Nošenje dnevnih uložaka nije potrebno.
Pojačani iscjedak je posljedica nekih patoloških procesa. Najčešće je gljivična infekcija rodnice. Kod nje je iscjedak pojačan,bijeli i mrvičast a stidnica i rodnica su crvene,upaljene. Obično se žene žale na jako žarenje i svrbež. Uzrok gljivičnih infekcija rodnice su pojačana konzumacija slatkiša i čokolade te nepotrebno i prečesto uzimanja antibiotika. Slabost imuniteta posebno prije menstruacije pojačava sklonost gljivičnim infekcijama. Razni uzročnici spolno prenosivih bolesti izazivaju pojačani iscjedak kao simptom bolesti. Spomenuti ću ovdje gardnerelu, HPV, HSV, klamidiju, mikoplasmu i ureaplasmu. Paraziti su danas rjeđi kao uzročnici, napomenuti ću trihomonas i stidne uši.
Pravi i najčešći uzrok trajnog pojačanog iscjetka je neprepoznata i neliječena ranica grlića maternice. Žene se godinama priviknu na pojačani iscjedak, nose dnevne uloške i misle da tako mora biti. Takvo stanje dugoročno pogoduje širenju infekcije na gornje genitalne organe, na jajnike sa svim mogućim posljedicama upale jajnika. Moj savjet- sanirajte ranicu i kroničnu upalu,pojačani iscjedak, prevenirajte tako upale jajnika i uštedite na dnevnim ulošcima.
Dr.med.DAMIR MAMUZIĆ