PMS

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Radi se o skraćenici koja znači premenstrualni sindrom. Rijetko koja pojava ili smetnja koja je vezana uz funkciju ženskog tijela je toliko često krivo protumačena, čak i zloupotrebljena kao PMS. Gotovo sve žene znaju za PMS, neke boluju od njega, neke si same sugeriraju da od njega pate, no rijetko tko zna točno o čemu se radi. Čak u stručnoj literaturi se spominje učestalost tih smetnji u 20-85 % žena.
O čemu se zapravo radi?.
Premenstrualni sindrom je skup različitih smetnji koje se ciklički javljaju tijekom menstruacijskog ciklusa, poglavito u njegovoj drugoj-lutealnoj fazi, odnosno fazi žutog tijela. Od simptoma najčešće se spominju glavobolja, nervoza, nesanica, osjećaj napetosti posebno u dojkama, napuhnutost, razdražljivost, depresija, sklonost plaču, bolovi i pritisak u donjem trbuhu, osjećaj gladi i potreba za slatkim.
Uzrok svim tim smetnjama se tumači hormonskom neuravnoteženošću u lučenju nekih hormona. Nepravilna funkcija žutog tijela, sa smanjenim izlučivanjem progesterona je najčešći uzrok. Spominje se i stres koji izazva pojačano izlučivanje prolaktina te nedostatak serotonina.
Terapijski se koriste najčešće kontracepcijske pilule, posebno ako se radi o djevojkama i mladim ženama. U pravilu sve opisane smetnje nestaju koje su vezane uz menstruacijski ciklus i rad jajnika. Jajnici su zablokirani, ovulacije nema, menstruacije su slabije, kraće i bezbolne. Protiv bolnosti i napetosti dojki koristi progesteronski gel Progestogel. U zadnje vrijeme se PMS povezuje s nezdravom prehranom i s nedostatkom C,B I E vitamina. Na našem tržištu postoji dovoljno alternativnih pripravaka u kombinaciji s E vitaminom kao i s B I C vitaminima. Bitna je prehrana koja bi trebala sadržati dovoljno povrća i neslatkog voća kao jagode i lubenice. Povećati unos žitarica i smeđe riže ,a izbjegavati bijeli šećer, alkohol colu i čokoladu. Kretanje na čistom zraku, redovita tjelovježba, izbjegavanje stresa te razgovor i druženje s dragim i pouzdanim osobama je recept kako ostati zdrav u današnjoj životnoj jurnjavi. I na kraju upoznati svoje tijelo i njegovu funkciju. Jajnici rade u cikličkim razmacima, ovulacije ponekad mogu i malo zaboljeti. Ne bi trebalo iz normalnog ciklusa raditi patološki PMS.