PAPA TEST USKORO NEPOTREBAN

Datum objave: rujan 17th, 2014, Autor: dr. Damir Mamuzić

PAPA test je daleko poznat test koji se koristi u ginekologiji za rano otkrivanje raka grlića maternice. Zahvaljujući njemu mnogim ženama je spašen život. Radi se o citološkom testu koji je jednostavan,bezbolan i jeftin. Svaka žena bi ga trebala učiniti jednom godišnje,posebno one mlađe koje imaju intenzivne ,spolne odnose ili često mijenjaju partnere. Njime se dijagnosticiraju patološke promjene na stanicama koje prethode raku,kad pacijentica najčešće još nema nikakve simptome bolesti.
Ipak Papa test na žalost nije uvijek 100% siguran,pa ponekad ima i do jedne trećine lažno pozitivnih ili lažno negativnih rezultata. Srećom su istraživanja ustanovila da rak grlića maternice uzrokuje HPV,virus koji se prenosi spolnim odnosom. Taj virus se može sigurno dokazati HPV DNA testom .On se danas provodi kod svake sumnje na cervikalni karcinom kod oba partnera. U praksi to izgleda tako, na rutinskoj ginekološkoj kontroli otkrije se papa testom sumnjiv nalaz na karcinom .Nakon toga radi se HPV DNA test kojim se sigurno dokaže ili isključi postojanje infekcije tim virusom.
Zadnjih godina provedeno je nekoliko internacionalnih studija kojima je dokazano da je dijagnostika cervikalnog karcinoma daleko pouzdanija od Papa testa. Na temelju tih rezultata neki stručnjaci tvrde da će Papa test uskoro postati nepotreban.
Ipak mislim da će se kod nas još dugo vremena provoditi Papa test pošto je on daleko jeftiniji od HPV DNA testa.

Dr.med.Damir MAMUZIĆ