OPUŠTENE DOJKE I DOJENJE

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Česta je pojava da žene nakon poroda nerado doje svoje dijete zbog straha da bi dojenje moglo dovesti do spuštanja dojki. Da tome nije tako dokazala je jedna znanstvena studija provedena u Americi. Plastični kirurzi proveli su istraživanje na 132 žene kroz nekoliko godina i dokazali da dojenje i stupanj spuštenosti dojki zajedno ne koreliraju. Istovremeno je ustanovljeno da na opuštene grudi utječe pušenje. Nikotin naime uništava elastin koji se nalazi u elastičnim vlaknima, a ona su odgovorna odlučujuće za formu i elastičnost i lijepi izgled dojki. Jasno da i mnogi drugi faktori utjeću na izgled dojki kao što su genetski faktori, način života i prehrane, bavljenje sportom, pravilno držanje i hod te veličina i kvaliteta grudnjaka.
Trudnoća a ne dojenje je ipak odlučujući faktor koji dovodi do spuštenosti dojki. Hormoni koji se pojačano izlućuju u trudnoći dovode do porasta grudi, koža se ekstremno rasteže, što kod nekih žena dovodi do pucanja elastičnih niti u dojkama. Na isti način nastaju i strije, na dojkama, trbuhu, bedrima i slično.
Iz svega rečenog može se izvući zaključak, dojite svoje dijete, to je dobro za njega ali i za vas, no nemojte pušiti. To ste trebali učiniti zapravo već prije planirane trudnoće. Vaš suprug odnosno partner će vas u tome sigurno podržati.