NOVI PROGRAM RANOG OTKRIVANJA RAKA VRATA MATERNICE

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Ovaj program već duže vrijeme pripremaju vodeći hrvatski ginekolozi. Cilj programa je preventivnim pregledima što više smanjiti učestalost cervikalnog karcinoma u Hrvatskoj. Do sada se preventivno jednom godišnje uzimao papa test kod svih žena koje su to željele. To je dovelo do znatnog pada učestalosti i mortaliteta raka grlića maternice sve do 90.-tih godina .Od tada pa na dalje stanje se stabilizira pa sada u Hrvatskoj obolijeva godišnje od raka grlića oko 370 žena, od toga umire oko 100.
Novi program obećava si veću učinkovitost, nada se da na pregled dođu i one žene koje u pravilu ne idu ginekologu, a upravo kod njih su učestalost i mortalitet najviši.
Obuhvaćene bi bile sve žene u dobi od 25 do 64 godine. Program bi se provodio o dvije faze. U prvoj fazi provodio bi se papa test svake treće godine ,a u drugoj testiranje na HPV-genotipizacija za žene starije od 30 godina.
Predviđa se da bi se uloženi troškovi u program vratili nakon deset godina.
Osobno mislim da je dobro da se nešto događa na nivou države i javnog zdravstva kad se radi o raku grlića maternice. Potrebne su promjene u tretmanu obzirom na brzi razvoj medicine, novih saznanja i znanosti uopće. Činjenica je da rak grlića maternice izaziva HPV i da je to spolno prenosiva bolest, a što se nekad nije znalo. Možda ta činjenica uz pravilan tretman i dozvoljava reduciranje papa testa od jednogodišnjeg na trogodišnje. Činjenice je da mi ovdje u Hrvatskoj imamo i u svjetskim razmjerima izvrsnu citologiju, no nećemo je reduciranjem papa testa na neki način zapostaviti? Papa test uzimamo i zbog nekih drugih bolesti genitalnog aparata na koje ne bi trebalo zaboraviti. Reduciranjem papa testa ne samo da će se troškovi vratiti za deset godina, nego će se koja kuna i ušparati, što će posebno pozdraviti HZZO. Pitanje je samo, ne šparamo li ovdje na krivom mjestu? Posebno mi nije jasno kako ćemo novim programom pokrenuti one žene na preglede, koje inače nikad ne dolaze. Imam i još nekoliko primjedbi. Poznato je da mladež sve ranije stupa u spolne odnose, a mi uzimamo papa test tek od 25.godine ,a genotipizaciju HPV-a od 30.godine.Cijepljenje protiv HPV-a nitko ovdje i ne spominje, jasno jer je skupo.
Ostaje nam samo nadati se da predviđeni program ranog otkrivanja raka vrata maternice prije primjene doživi znatne korekcije, kako bi stvarno bio iskorak u brizi za očuvanje zdravlja žena u Hrvatskoj.