NOVE ANTIBABY PILULE YAZ

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Na tržištu su se pojavile nove antibaby pilule YAZ. Neki ih zovu đez, drugi jaz. Sve jedno je međutim kako ih zovemo, bitno je dali će od žena biti prihvaćene. Ja se nadam iz mnogo razloga da hoće. Svaki novi produkt donosi nešto novo, nešto bolje. Na taj način se produkti usavršuju pa tako i antibaby pilule. Po toj logici bi YAZ trebao biti ako ne najbolji onda svakako jedan od najboljih.
Koje su to novosti i koje su to razlike prema drugim pilulama? Dobro se još svi sjećamo afere s Yasmin tabletama. Nekoliko je mladih žena umrlo no na kraju nitko nije mogao dokazati da je Yasmin bio odgovoran za te tragične slučajeve. Ipak ostaje gorak osjet u ustima. Poznato je da glavni ženski spolni hormon estrogen kao i glavni sastojak svih antibaby pilula može izazvati perifernu, vensku trombozu. Slijedom toga smanjena je količina estrogena u YAZ pilulama od 0,03 na 0,02 mg, što je i najniža doza koja garantira kontraceptivni učinak. Progesteronski dio pilule je gestagen drospirenon koji potiče izlučivanje prekomjerne tekućine iz tijela, te ima pozitivan učinak na nestajanje akni i masne kože.
Ipak najveća je novost što je u kutiji-kartici 28 tableta a ne uobičajenih 21.Dakle u uzimanju tu nema pauze od 7 dana, nego se pilule uzimaju kontinuirano, bez pauze.
To se danas nudi kao novost, no mi stariji ginekolozi dobro se sjećamo prvih pilula koje su sve nudile mogućnost uzimanja 21 ili 28 dana. 28 dana uzimanja pilula ima prednost što je uzimanje jednostavnije, nema problema oko pauze, kontraceptivni je kao i pozitivan učinak na kožu i akne duži. Doduše treba reći da zadnje četri tablete su placebo, to znači ne sadrže hormone. Na taj način pada nivo hormona, što omogućuje redovita, slaba krvarenja. Opasnost od venskih tromboza je izrazito niska, tako da YAZ stvarno mogu preporučiti. Ostaje ipak staro pravilo da svaki ginekolog treba procijeniti što je za njegovu pacijenticu najbolje te kao i uvijek individualno pristupiti propisivanju antibaby pilula.