NOBELOVA NAGRADA ZA MEDICINU 2008 ZA Prof. zur HAUSEN-a

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Prof.Dr.med.HARALD zur HAUSEN iz Heilderberga iz Njemačke dobitnik je Nobelove nagrade za medicinu za ovu godinu. Zahvaljujući njegovom dugogodišnjem istraživačkom radu na području virologije, specijalno virusa HPV, ustanovljena je povezanost tog virusa s rakom grlića maternice. Ovo epohalno otkriće omogućilo je i razvoj te upotrebu cjepiva protiv HPV-a,Gardasil-a i Cervarix-a. Treba spomenuti da od raka grlića maternice u Njemačkoj obole godišnje 6500 žena, u Europi 31000 a na svijetu oko 470000 žena. Smrtnost iznosi godišnje na svijetu oko 233000 žena. U Hrvatskoj umire godišnje od raka grlića maternice oko 150 do 200 žena.
Svoja istraživanja počeo je Prof.zur Hausen pred više od trideset godina,1970.godine.Primjetio je prisutnost pojedinih virusa u tumorskom tkivu ljudi. U stručnoj literaturi spominjala se koincidencija stidnih bradavica i raka ušća maternice. Ta činjenica ga je navela na istraživanja virusa HPV-a tip 6 i 11 u tumorskom tkivu raka grlića maternice. Rezultati su na njegovu žalost bili negativni. Kasnije se ispostavilo međutim da tipovi 6 i 11 spadaju u grupu HPV-a niskog rizika i da su oni prisutni u prvenstveno u stidnim bradavicama. Otkrivši najčešće tipove visokog rizika 16 i 18, ustanovljeno je da su oni uvijek prisutni u tumorskom tkivu raka grlića maternice, odnosno da oni izazivaju rak grlića maternice. Uz to treba dodati da je infekcija s HPV-om spolno prenosiva bolest što čitavom otkriću dodaje poseban značaj.
Već osamdesetih godina prošlog stoljeća sve je bilo spremno za razvoj cjepiva protiv HPV-a, no trebalo je još dvadeset godina da svijet shvati značaj ovog epohalnog otkrića te da farmaceutska industrija pokrene produkciju cjepiva. Neki svjetski priznati znanstvenici bili su vrlo skeptični prema novom otkriću a jedan je nazvao Dr.zur Hausena njemačkim, virusnim špekulantom.
Problem cijepljenja protiv HPV-a je njegova visoka cijena koja kod nas iznosi 3000 kuna.Za zemlje u razvoju je taj problem još veći, pa se u zadnje vrijeme vode pregovori i traži mogućnost kako bi se cijena snizila. Fondacija najbogatijeg čovjeka na svijetu Bill Gatesa poklonila je 27,7 milijuna dolara za pomoć i savjetovanje u vezi HPV-a za zemlje u razvoju.