NAČIN ŽIVOTA I UČESTALOST RAKA

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Ovih dana se obilježava svjetski dan borbe protiv raka. Povodom tog dana mnoge zdravstvene organizacije upozoravaju da je učestalost raka direktno ovisna o načinu života. Pušenje, alkohol, nezdrava prehrana s puno masti ,prekomjerno sunčanje odlučujuće utječu na učestalost raka. Mnoge studije dokazuju povišenje učestalosti raka kože, pluća, bubrega, jednjaka, dojke, debelog crijeva i grlića maternice.
U Njemačkoj bi se moglo zdravim načinom života spasiti godišnje oko 180000 ljudi od te opake i opasne bolesti. To je 40 % ukupnog broja oboljelih od raka koji iznosi 450000 slučajeva godišnje. Ove godine se dakle Svjetski dan borbe protiv raka obilježava krilaticom ,ali i našom mudrom izrekom:»Bolje spriječiti nego liječiti».Važna je međutim i rana dijagnostika raka, jer samo se u ranom stadiju može rak uspješno liječiti.
Dakle dragi moji sugrađani, ako želite izbjeći rak( a tko to ne želi), živite zdravo! Jedite više puta na dan male količine hrane, izbjegavajte masnu i kaloričnu hranu. Potrošite višak energije baveći se rekreativno sportom. Ne pušite, ne pretjerujte s alkoholom, izbjegavajte pretjerano sunčanje.
Naš zdravstveni sustav ne nudi na žalost previše preventivnih pregleda, na pr. uzimanje Papa se nudi svake tri godine što je za mene besmislica.
Svaka bi žena jednom godišnje trebala ići na pregled ginekologu, mamografija i ultrazvuk dojke bi se trebali raditi redovito svake godine nakon 40.godine života. Projekt « Mamma» koji provodi HZZO radi se tek od 50.godine života, svake dvije godine ( zbog nedostatka novca), nedovoljan je. Treba se svakako odazvati na poziv jer je i to bolje nego ništa. Najnovije provodi se testiranje na okultno krvarenje u stolici pa ga preporučam. Muški ne bi trebali zaboraviti od 50.godine a neki i ranije na pregled urologa i određivanje PSA.
Kad smo već kod preventive ,korisno je godišnje učiniti kompletni pregled krvi, posebno kolesterola, LDL, HDL ,triglicerida i glukoze.