MUŠKA MENOPAUZA

Datum objave: rujan 27th, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Muška menopauza ili andropauza predmet je još uvijek različitih mišljenja od onih koje kažu da svaki muškarac stariji od 60 godina pati od neke vrste muške menopauze pa do onih koji tvrde da tako nešto ne postoji. Simptomi su gubitak „ muškosti“ kao gubitak mišićne mase ,brzo umaranje,depresija,impotencija ,debljanje i slično.
Osnovni hormon koji je odgovoran za funkcioniranje zdravog muškarca je testosteron koji se luči u testisima. Istraživanja su pokazala da je kod većine 70-godišnjih muškaraca testosteron snižen na 50% normalne vrijednosti. Upravo taj podatak potaknuo je znanstvenike da se i kod muških uvede tzv. hormonsko ,nadomjesno liječenje. Godinama se primjenjuje testosteron u obliku injekcija i flastera a u zadnje vrijeme proširila se primjena testosterona u obliku gela. Prodaje se u vrećicama od 50 mg i to je dnevna doza. Primjenjuje se jednom na dan na zdravoj i suhoj koži trbuha ili ramena.
Obzirom da se radi mahom o starijim muškarcima nuzpojave kao i kontraindikacije su česte. Prije početka terapije svakako je potreban detaljan liječnički pregled. Potrebno je svakako isključiti adenom i karcinom prostate.
Rezultati terapije nisu zadovoljavajući što govori da je muška menopauza ipak sasvim nešto drugo nego žesnka. Često zdrav život,zdrava prehrana kao i umjerena fizička aktivnost daju bolje rezultate nego ovakva hormonska terapija.

Dr. Damir MAMUZIĆ