MRŠAVOST

Datum objave: lipanj 11th, 2015, Autor: dr. Damir Mamuzić

Vrlo često dolaze mi u ordinaciju mlade djevojke s istim problemom, imaju neredovite menstruacije,ponekad izostanu i po nekoliko mjeseci. Ne mogu ostati trudne a ako i ostanu trudne često dođe do spontanog pobačaja. U pravilu radi se o mladim djevojkama,ženama,intelektualkama. Nakon uzimanja anamneze, iscrpnog razgovora,primjećujem psihičku nestabilnost čak i laganu depresiju. Prva menstruacija nastupa kasno iza 15.godine.Maternica je obično mala,slabo razvijena, jajnici često povečani, naginju biti policistični. Sluznica maternice –endometrij niska, niža nego bi trebala biti obzirom na fazu ciklusa. Menstruacije su neredovite, oskudne. Jajnici su zablokirani,ovulacije izostaju. U čemu je problem, što činiti?
Magična formula zove se vaga. Rijetko koja djevojka ima više od 50 kg, često i manje. Radi se dakle o mršavosti s tendencijom anoreksiji. Začuđuje što su one redom zadovoljne svojoj težinom,jedino što ta mama stalno kod kuće prigovara. Eto takva je moda,sve bi htjele biti manekenke, a one kao sablasti po svojim pistama,klepeću mršavim kostima,neke na žalost i umiru.
Moj savjet, prekinite s tim, počnite konačno jesti,ne mnogo,normalno,više puta na dan manje količine hrane. Obvezno ujutro doručkujte, normalno ručajte a iza 18 00 sati ne jesti. Jedite sve,čovjek je svežder pa treba ponekad jesti i meso,ali i misliti o mastima. Mozak treba masti ali i jajnici. U svim opisanim slučajevima nedostaju masti pa su najvažniji, ženski,spolni hormoni estrogeni niski. Ovulacija se blokira,sluznica je niska,menstruaciju izostaju,stvaraju se policistični jajnici. Djevojke se nepravilnom ishranom i gladovanjem stavljaju u trajno stanje s nedovoljno hormona estrogena,a to nije dobro za čitav organizam. One su zapravo djelomice u stanju sličnoj preranoj menopauzi. Izračunajte se BM indeks, ako je manji od 18,5—mršavi ste.

Dr.med.Damir MAMUZIĆ