MAMOGRAFIJA I ULTRAZVUK DOJKI

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Rak dojki je opaka bolest koja pogađa žene u zrelijim godinama. Učestalost te bolesti je posebno povećana između 40.do 60.godine života. Često čujemo među svojim prijateljima da je ova ili ona poznanica naglo operirana zbog raka dojki, da je ponekoj odstranjena dojka usprkos tome što je išla na redovite kontrole i sl. Raznim « pričama» i mašti tada često nema kraja. Dodajmo još k tome da je educiranost naše populacije u vezi građe i funkcije našeg tijela , pa i znanje o raznim bolestima vrlo nisko, pa upravo takvo stanje neznanja u građanstvu izaziva nesigurnost i vrlo često nepotreban strah. Što učiniti ako se meni i mojim bližnjima nešto dogodi?
U vezi raka dojke htio bih ponoviti nekoliko istina i one neka vam budu misao-vodilja, ako imate spomenute probleme.
Ako ste u rizičnim godinama za rak dojke, ipak je mnogo veća vjerojatnost da od njega nećete oboljeti. Znači vi sami morate svjesno preuzeti na sebe rizik ukoliko ne idete na redovite kontrole.
Preporuča se svim ženama u dobi od 40 godina i kasnije redovita godišnja mamografska i ultrazvučna kontrola.
Primjena samo jedne metode nije sigurna, svaka metoda za sebe pojedinačno nije sigurna. Samo kombinacija obje metode ima skoro 100% dijagnostičku sigurnost.
Postoje brzo rastući karcinomi koje ne možete uhvatiti u ranoj fazi, ako se dijagnostika provodi svake dvije godine.
Samo pipanjem-palpacijom ne možete provoditi ranu dijagnostiku raka dojki. Pipati se mogu samo tumori koji su veći od 1 cm , a oni imaju obično već metastaze u pazuhu, pa se dakle ne radi o ranoj dijagnostici.
Ranu dijagnostiku raka dojke, dakle kada su tumori manji od 1 cm provodimo samo mamografijom i ultrazvukom u kombinaciji.