Ranica

Datum objave: prosinac 28th, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Rodila sam troje djece, zadnji porod je bio težak i dugo je trajao. Već i prije a posebno iza zadnjeg poroda imam stalan, pojačani iscjedak. Povremeno imam bolove i krvarenja nakon spolnog odnosa. Promijenila sam nekoliko ginekologa no svi govore da je sve u redu. Propisani su mi razni lijekovi u obliku čepića i tableta,dobila sam ponekad i antibiotike. Ipak moje tegobe i dalje ostaju,nakon liječenja nekoliko dana je bolje,no onda a najkasnije za mjesec dana sve se ponavlja. Doktore pomozite, molim vas.

Odgovor:

Teško je na ovaj način postaviti sigurnu dijagnozu , ginekologija i ginekološki problemi su uvijek sasvim konkretni.Za dijagnozu je potreban kvalitetan ginekološki pregled,Papa test,pojedini mikrobiološki brisevi,ultrazvuk i sl. Ipak na temelju mog dugogodišnjeg iskustva sumnjam da imate ranicu na ušću maternice,koja je kronično upaljena.
Ranica grlića maternice je česta pojava kod mlađih žena. Ona najčešće nije posljedica povrede,nego je na neki način urođena. Granica između dvaju sluznica nije točno na ulazu u maternicu nego je pomaknuta prema van,unutarnja,nježna sluznica crvene boje izvrne se prema van na ušće i postaje vidljiva kao crveno mjesto. Kiseli sekret rodnice djeluje na tu sluznicu-ranicu nadražujuće, pa često dolazi do upale ranice,a zatim i rodnice. Upala se ponekad proširi prema gore na maternicu i jajnike,pa može doći i do teških upala jajnika. Simptomi su pojačani iscjedak, svrbež,nepravilno krvarenje, bolovi,često mokrenje. Ako nema jačih smetnji,mnoge žene se priuče na to, nose dnevne uloške i misle da tako mora biti. Konačno izabrani ginekolog je rekao da je „ sve u redu“, što se nažalost često događa.
Moj savjet za vas, ako je sve tako kako ja sumnjam, ranicu treba spaliti, i kad ona nestane,zaraste,sve vaše tegobe u vezi toga će nestati.
Lijepi pozdrav
Dr.Damir MAMUZIĆ, ginekolog