LISTOPAD– MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Datum objave: rujan 29th, 2015, Autor: dr. Damir Mamuzić

Prvu subotu u listopadu svake godine provodi se akcija tzv. ružičaste vrpce diljem svijeta. Želi se nošenjem ružičaste vrpce podsjetiti žene ali i čitavu javnost na tu opaku bolest.
To je najčešći rak u žena po pojavnosti. Godišnje oboli u Hrvatskoj 2300 žena, a umire 900.To je ogroman broj i usprkos svih mjera,edukacije, prevencije i terapije rezultati su više-manje svake godine isti, nezadovoljavajući.
Pravi uzrok raka dojke se na žalost još uvijek ne zna. Češći je u žena starijih od 50 godina no ima ga sve više i kod mladih žena, čak i kod djevojaka.
Jedina prava šansa nekako izbjeći rak dojke ukoliko je to uopće moguće, rana dijagnostika. To znači pravodobnim pregledima ustanoviti tumor kada je manji od 1 cm. U tom stadiju u pravilu još nema udaljenih ili lokalnih metastaza pa je moguće potpuno izliječenje.
Dijagnostičke metode su slijedeće: samopregled, klinički pregled kod liječnika, ultrazvuk dojki, mamografija( slikanje dojki rentgenom), citološka punkcija, biopsija. Terapijske metode su veća ili manja operacija, kemoterapija, zračenje i ev. hormonska terapija.
Ova bolest ima međutim i opće narodno ,društveno, sociloško i javnozdravstveno značenje.
Tako se u Hrvatskoj provode preventivne mamografije u žena starijih od 50 godina svake druge godine. Postoje udruge žena oboljelih od raka dojke koje svojim aktivnostima ukazuju na problem ove opake bolesti. Na tragu toga organizira se i dan ružičaste vrpce, 10.10.će u Osijeku biti snimljena milenijska fotografija svih aktivista. Tijekom listopada biti će organizirani besplatni ultrazvučni pregledi za žene od 30-40 godina (Poliklinika GYN Dr.Mamuzić).
Drage sugrađanke, mislite da će svaka 10.žena u Hrvatskoj kad-tad oboljeti od raka dojke,ne dozvolite da to budete vi. Odazovite se na ponuđene preglede.

Dr.Damir MAMUZIĆ