KONGRES IUSTI EUROPE U CAVTATU

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Od 11.do 14.listopada ove godine održan je 23.kongres IUSTI EUROPE u Cavtatu. Radi se ovdje o međunarodnoj, europskoj organizaciji dermatologa, ginekologa, urologa i svih onih koji se bave spolno prenosivim bolestima. Skupilo se ovdje oko 500 vrhunskih, europskih i svjetskih stručnjaka iz ovog područja medicine. Spomenut ću najpoznatije kao Prof. Derek Freedman iz Irske, Prof. Harald zur Hausen iz Njemačke, Prof.Michel Janier iz Francuske, Prof.Mikhail Gomberg iz Moskve. Kongres je organizirao i vodio kao domaćin naš vodeći dermatolog iz Zagreba Prof. Mihael Skerlev. Ginekologa iz Hrvatske bilo je tek desetak, po mojem sudu premalo. Tematika spolno prenosivih bolesti je interdisciplinarna i duboko zadire u ginekološku problematiku.
Jedan čitav dan kongresa posvećen je HPV-u, što ne čudi zbog aktualnosti te problematike. Znamo da je HPV spolno prenosiva bolest koja izaziva rak ušća maternice. Upravo će ovih dana krenuti kod nas cijepljenje protiv HPV-a. Cijepiti će se djevojke od 9-15 godina, za koje se pretpostavlja da nisu imale spolne odnose i da nisu zaražene tim opasnim virusom. Cijepljenje je skupo i stoji 3000 kuna. Trebali bi ga provoditi ginekolozi, liječnici obiteljske medicine, liječnici školske medicine i pedijatri. Cjepivo se zove Gardasil i daje se u tri doze, prva na dogovoreni dan, druga dva mjeseca kasnije i treća šest mjeseci nakon prve. Prema prvim saznanjima cijepljenje stvara siguran imunitet protiv sojeva koji su sadržani u cjepivu, 6,11,16 i 18. Postoje međutim još mnogi sojevi HPV-a koji nisu zastupljeni u cjepivu i protiv kojih nema zaštite. Sojevi sadržani u cjepivu su ipak najčešći, pa se usprkos visoke cijene očekuje pozitivan pomak u ovom zdravstvenom problemu.
Na kongresu je istaknuto da usprkos cijepljenja higijena seksualnog života i dalje igra odlučujuću ulogu. HPV i njegove posljedice CIN I ,CIN II I CIN III ne bi trebalo bagatelizirati. Antibiotici ne liječe HPV. Prije svega potrebna je pravilna dijagnostika. Papa test nije dovoljan, virus treba dokazati genotipizacijom. Posebno treba biti oprezan kada infekcija i njene posljedice( CIN) perzistiraju.