KAUFMANNOVA SHEMA

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Ovih dana primio sam mail jedne uplašene i zabrinute pacijentice. Nepravilno krvari već 28 dana iz maternice a nakon učinjene curettage-čišćenja, koje je opet učinjeno zbog nepravilnih menstruacija. Za zaustavljanje krvarenja dobila je hormonski preparat Duphaston koji joj nije pomogao. Krvarenje ne prestaje pa traži savjet.
Teško je nakon takvih podataka a bez pregleda donašati decidirano mišljenje. Ipak mislim da ovaj puta terapija nije bila adekvatna.
Duphaston ( prije Dabroston) je dobro poznati hormon progesteron koji je već jako dugo na tržištu. Ako se primjeni u pravom trenutku onda je on vrlo koristan preparat.
Kod « naše» pacijentice nije pomogao, jer u stvari progesteronski preparati sami ne mogu zaustaviti krvarenje. Kolege su vjerojatno zaboravili na staru Kaufmannovu shemu liječenja takvih krvarenja.
Carl Kaufmann je bio poznati njemački ginekolog, sveučilišni profesor, šef poznate i prestižne, ginekološke klinike Charite u Berlinu. Živio je i radio između dva svjetska rata. Posebno se je bavio istraživanjima u području ginekološke endokrinologije, nepravilnostima menstruacijskog ciklusa. Po njemu postoji poznata Kaufmannova shema liječenja nepravilnih krvarenja izazvanih hormonskim smetnjama.
Princip te sheme je imitirati normalan menstruacijski ciklus davanjem ženskih, spolnih hormona estrogena i progesterona u određenim vremenskim razmacima.
Kod dužih krvarenja treba jasno isključiti maligni proces, što je kod mlade pacijentice malo vjerojatno. U takvim slučajevima je unutrašnjost maternice zapravo jedna rana, koja je pokrivena nepravilnom i nezrelom sluznicom .Sam progesteron ovdje ne će pomoći. Treba dati estrogene u visokoj dozi, po mogućnosti u obliku ampula kako bi došlo do epitelizacije sluznice maternice i tako do prestanka krvarenja. Nakon prestanka krvarenja obvezno je dati i progesteron kako bi se sluznica sekretorno promijenila i pripremila za iduću menstruaciju.
Iako je terapija po Kaufmannu stara i od mnogih zaboravljena, kod mnogih pacijentica naći će još uvijek uspješnu primjenu.