JAYDESS-NOVA HORMONSKA SPIRALA

Datum objave: svibanj 14th, 2014, Autor: dr. Damir Mamuzić

Pričala mi je jedna prijateljica koja živi u Njemačkoj da se tamo pojavila nova hormonska spirala,navodno je jako dobra. O čemu se radi?

Informacija je točna. Nedavno se je na zapadnom tržištu pojavila nova,hormonska spirala čudnog imena-JAYDESS. Trebala bi biti namijenjena mlađim ženama, čak i djevojkama koje još nisu rodile. Do sada je vrijedilo pravilo da se spirale postavljaju samo ženama koje su rodile i ne namjeravaju više roditi. Oprez je bio opravdan, jer kod spirale postoji povećana opasnost infekcije maternice, pa i jajovoda i jajnika. Svaka takva upala može ostaviti trajne posljedice-neplodnost odnosno sterilitet. Kod mladih djevojaka koje nisu rodile genitalni organi su nježni i u razvoju, osjetljiviji su na upalu nego žene koje su rodile.
Jaydess je plastična spirala kao i sve ostale,no ima u sebi srebrni prsten, pa se mnogo bolje vidi na ultrazvuku nego na pr.Mirena. Njezin djelotvorni sastav je progesteronski pripravak levonogestrel, isto kao i kod Mirene, no ima ga znatno manje,pa tako ona djeluje kontraceptivno svega tri godine,dok je djelotvornost Mirene pet godina. Ona je manja od Mirene, momentalno je najmanja spirala na tržištu. Možda će nekoga začuditi da obje spirale proizvodi ista firma poznati,svjetski koncern Bayer Leverkusen. Mirena se godinama dokazala kao izvrstan,siguran i pouzdan proizvod ,čemu sada još jedna nova,hormonska spirala? Odgovor je jednostavan, želi se takav proizvod približiti mlađim ženama,pa i nerotkinjama. Iako se Mirena odlično podnosi i nema praktički nikakvih nuspojava, Jaydess je manji pa je tako nježnim, malim maternicama prihvatljiviji. Spontanih ekspulzija,oštećenja sluznice maternice,te raznih upala kao i izvanmaterničkih trudnoća nema. Sigurnost je kao i kod Mirene praktički stopostotna. I još jednom treba naglasiti da resorpcije iz maternice u krvotok nema u značajnim količinama. Prije postavljanja mora jasno biti sve u redu,ne smije biti ranice i popratne upale,papa test mora biti uredan. Postavlja se strogo za vrijeme menstruacije ,kontrola obvezno i vaginalnim ultrazvukom 7 dana nakon postave,dalje 2x godišnje. I na kraju nova spirala(IUD) JAYDESS ide ruku pod ruku sa svojom sestrom MIRENOM i vjerujem da će riješiti većinu kontraceptivnih problema. Na našem tržištu je još nema,cijena će biti vjerojatno kao i kod Mirene.

Dr.Damir MAMUZIĆ