HUMANI PAPILLOMA VIRUS (HPV) I DJECA

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

HPV-humani papilloma virus ,koji izaziva rak grlića maternice i koji je spolno prenosiva bolest, može se dokazati i u male djece. Ovo saznanje su otkrili i dokazali liječnici Medicinskog fakulteta u Beču. Tamo je provedena naučna studija na 110 djevojčica u dobi od 4 do 12 godina. Djevojčice su testirane na HPV. Kod dvadeset njih dokazano je prisustvo tog opasnog virusa. U 3 slučajeva dokazani su sojevi HPV-a iz grupe visokog rizika, dakle oni koji u 50% slučajeva mogu izazvati rak grlića maternice.
Iz svega navedenog izlazi zaključak da djeca daleko prije početka seksualnog života i seksualnih kontakata mogu biti zaražena s HPV-om. Zaraza je dakle jedino moguća kroz vaginalni porođaj virusom zaraženih majki. Spominje se i mogućnost zaraze upotrebom zajedničkih ručnika, no ta tvrdnja ima više teoretsko a ne praktično značenje.
Do sada se provodi cijepljenje protiv HPV-a u djevojčica dobne skupine od 12-17 godina. Ova saznanja potiču razmišljanje da se granica dobi cijepljenja spusti niže na ev. 4 godine.