HRVATSKI DANI MIMOZE

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Po uzoru na Dane narcisa kojima se obilježava borba protiv raka dojke, već drugu godinu diljem Hrvatske ovih dana provode se Dani mimoze, kojima se obilježava borba protiv raka grlića maternice. U akciji sudjeluje udruga «Zdravka» i Hrvatska liga borbe protiv raka. Želi se upozoriti na ovu opaku bolest od koje u Hrvatskoj oboli godišnje oko 370 žena a umire oko  100.To znači da svaki dan oboli u Hrvatskoj jedna žena od raka grlića maternice, a svaki sedmi dan jedna umire. Netko bi rekao da to statistički i nije mnogo no u idealnim uvjetima mislim da je svaka umrla žena od raka grlića maternice jedna previše. Rak cerviksa-grlića maternice je jedan od rijetkih koji se može ustanoviti i prije nego postane rak, dakle mi možemo pravovremeno liječiti i izliječiti predstadije raka pa tako i izbjeći postanak samog raka.

Revoluciju u dijagnostici raka cerviksa je učinio poznati Papa test pa su i mnogi mislili da je time i definitivno riješen problem raka cerviksa. Ipak nije tako što dokazuje stalna prisutnost te bolesti. Veliki doprinos u borbi protiv te maligne bolesti je i saznanje da je njen uzročnik virus HPV. Njemački ginekolog Prof.zur Hausen dobio je Nobelovu nagradu zbog tog otkrića. Infekcija HPV-om je spolno prenosiva bolest i to je najvažnije saznanje koje je odlučujuće u nastanku te bolesti ali i njezinom izliječenju. Točno je da mnoge žene boluju od te bolesti a da ne znaju da im se nešto događa ,a ja bi rekao i muški partneri. U dobrom postotku dolazi da spontanih izliječenja no u jednom ne, tako da žene mogu dobiti invazivni rak grlića maternice a muškarci rak penisa i prostate.

Protiv HPV-a nema lijeka kao što je antibiotik, HPV se može izliječiti lokalnim tretmanima ili operacijom, te jačanjem imuniteta pacijenta.

Pravo rješenje problema je u preventivi. Neodgovornim seksualnim ponašanjem, promiskuitetom, uvelike se povećavaju mogućnosti zaraze HPV-om. Ne zaboravite da don Juani bilo muški ili ženski najčešće nisu samo naši, ali sigurno donose uz ljubav spolno prenosivu bolest, koja vas može stajati glave. Dakle, moj savjet: Stupajte što kasnije u spolne odnose, bračna-partnerska vjernost treba postati opet vrlina. Ne treba nekome dokazivati svoju ljubav time da se odmah ide u krevet. Uvjerite se prvo u zdravlje svog partnera. Redovito bar jednom godišnje posjetite svog ginekologa i učinite Papa test. Kod najmanje sumnje u tom testu treba učiniti i genotipizaciju HPV-a, jer samo tako se može biti siguran u njegovu prisutnost ili neprisutnost. Sve to vrijedi i za muške, kod njih ne postoji doduše Papa test, ali postoji i treba se učiniti bris na HPV. Previše je nažalost do sada umrlo žena od raka grlića maternice a da njihovi partneri o tome nisu ništa znali i mislili da se radi o zloj sudbini ili krivoj genetici. Radilo se i radi samo o spolno prenosivoj bolesti, koje nije trebalo biti.

Cijepljenje protiv HPV-a je dobra alternativa, no kod nas u ovim uvjetima ekonomske krize teško je zbog visoke cijene (3000 kuna) provediva za čitavu zainteresiranu populaciju.