HORMONSKA KONTRACEPCIJA

Datum objave: listopad 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

U zadnje vrijeme u nekim medijima pojavili su se opet neki prilično alarmantni članci o navodnoj štetnosti antibebi pilula i općenito o štetnosti hormonske kontracepcije. Navode se čak imenom pojedini preparati koji su svrstani u tri grupe štetnosti. Prema tome najštetniji bi bili najnoviji preparati koji su se pojavili na svjetskom, pa i našem tržištu.
Kao što znamo antibebi pilule su građene od dvije vrste hormona, estrogena i progesterona-gestagena. Do sada su uglavnom biti optuživani estrogeni kao glavni krivci mogućih komplikacija,a sada su optuženi razni,novije sintetski proizvedeni gestageni( progesteroni).
Od komplikacija najčešće se spominje venska tromboza krvnih žila ali i arterijska, pa sve do embolije glavnih krvnih žila. Opisane su i smrtne posljedice koje se dovode u vezu sa hormonskom kontracepcijom.
Naša Ginekološka sekcija HLZ-a nekoliko puta je organizirala stručna predavanja u vezi ove problematike i dala određene smjernice u vezi upotrebe hormonskih kontraceptiva. Kod toga je uvijek naglašeno da su takve komplikacije moguće, da ih je vrlo teško, skoro i nemoguće dokazati i da su vrlo rijetke.
Potpuno se slažem s takvim stavovima, no kada iznenada umre mlada žena, onda je za nju i njezinu obitelj to jedna stopostotna katastrofa.
Hormonska kontracepcija i antibebi pilule koriste se već godinama diljem svijeta i može se reći da su učinile jednu pravu revoluciju u planiranju obitelji. Moderna žena danas ne može ili ne želi u svako doba biti trudna i roditi dijete. Baš u očuvanju obitelji kao jedinice života jednog naroda ,kontracepcija igra važnu ulogu. Jedna normalna trudnoća i njezine posljedice, porođaj i pobačaj imaju daleko više opasnih komplikacija nego uzimanje hormonske kontracepcije. Pojavom i upotrebom antibebi pilula drastično se smanjila smrtnost vezena uz trudnoću, porođaj i pobačaj.
Ipak kad umre jedna mlada žena zbog komplikacija u vezi uzimanja, primjene hormonske kontracepcije, može to biti vrlo rijetki pojava, ali za nju je to nepopravljiva sa tragičnim završetkom.
Potpuno bi bilo pogrješno reagirati na ovakve vijesti odustajanjem od antibebi pilula. Treba ih i dalje uzimati, posebno mlade žene i djevojke kod kojih su one jedina, stoposto sigurna zaštita. Ipak ne bi trebalo propisati pilule nekritično svakoj ženi koja to želi. Treba uvijek provesti iscrpan razgovor s pacijenticom i procijeniti primjenu i ostalih,sigurnih metoda zaštite. Najbolja je uvijek ona metoda koja je najbolja za dotičnu u ženu. Potrebno je uvijek provesti kompletan ginekološki pregled. Da bi procijenili ev. moguće komplikacije predlažem prije početka primjene hormonskih kontraceptiva učiniti testove koagulacije,trombocite i fibrinogen.

Dr.med.Damir MAMUZIĆ