HITNA KONTRACEPCIJA BEZ RECEPTA

Datum objave: travanj 26th, 2015, Autor: dr. Damir Mamuzić

O hitnoj kontracepciji sam već pisao, možete pročitati na mojim web stranicama www.gyn.hr ili na mojem facebook-u. Tada pred dvije godine na našem tržištu se pojavila tableta Escapelle,sadržala je 1,5 mg Levonogestrela,jednog od najstarijih gestagena,kojeg poznamo iz mnogih antibaby pilula. Daju zaštitu ako se odmah uzmu nakon nezaštićenog odnosa 72 sata. Koštala je oko 150 kuna i izdavala se,prodavala isključivo na liječnički recept. Već tada spominjala se još jedna tableta,koja bi djelovala čak 120 sati,pet dana iza odnosa, sadrži sasvim jedan novi preparat, ulipristalacetat, imenon ellaOne. Nije se još točno znalo kako djeluje,pa se odlučilo za sigurniji i provjereniji levonogestrel.
Iznenada Europska komisija i nadležna Agencija za lijekove Ema odlučuje da se ellaOne ima prodavati u čitavoj Europskoj zajednici pa tako i u Hrvatskoj bez recepta. Naša agencija Halmed sluša jasno slijepo Europu pa imamo tako od prije nekoliko dana jedan diferentan lijek na našem tržištu, koji se može nekontrolirano kupovati u apotekama,kao da se ovdje radi o aspirinu. Čudi me da se nije nikoga konzultiralo ovdje u Hrvatskoj u najmanju ruku našu ginekološku organizaciju.
Upozoravam da bi kod nas moglo doći do većih problema zbog zloupotrebe tako diferentnog lijeka.
Naše žene u Hrvatskoj a posebno mlade djevojke slabo su informirane o spolnosti i o funkcioniranju ženskih,spolnih organa. Moguće su zloupotrebe zbog neznanja i straha. Nepravilno uzimanje elleOne na primjer višekratno uzimanje,“ da bi bilo sigurno“ može imati štetnog utjecaja na menstrualni ciklus, na hormonski status žene sa nesagledivim posljedicama. Možda su žene u razvijenim zemljama Europe bolje informirane nego naše,pa se mogu nositi bez posljedica sa takvom hitnom kontracepcijom.Za naše žene mislim da je takva odluka preuranjena.
U slučaju kad je potrebna hitna kontracepcija predlažem svakako prvo učiniti ginekološki pregled. Tako se točno može odrediti pregledom jajnika dali uopće postoji mogućnost trudnoće. U najčešćim slučajevima nije potrebna nikakva intervencija. Ako je potrebna liječnik,ginekolog će pacijentici dati sve potrebna upute o uzimanju elleOne s receptom ili bez njega.
I na kraju još jedan komentar. Iza svega je vjerojatno jedna velika,svjetska farma-industrija,kojoj je jako važno da se proda što više tog preparata.
Dr.DAMIR MAMUZIĆ