HERCEPTIN – ČUDOTVORAN LIJEK PROTIV RAKA DOJKE

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Ovih dana mogli smo iz javnih medija saznati da će herceptin-lijek protiv raka dojke biti badava, besplatan. Što je to herceptin i kako to badava ?
Radi se naime o vrlo skupom lijeku pa sigurno ne će biti besplatan odnosno badava. Godišnja terapija herceptinom može doseći i cijenu od 200000 kuna a platit će je HZZO, odnosno državno zdravstveno osiguranje. Dobro je i hvalevrijedno da je i tako skupi lijek došao na pozitivnu listu HZZO-a. Osnovna postavka svakog osiguranja je princip solidarnosti pa upravo u takvim teškim slučajevima ljudskih sudbina treba uskočiti osiguranje. Aspirin možemo kupiti i sami.
Herceptin spada u grupu imunoloških lijekova. Radi se o nekoj vrsti antitijela koja blokiraju HER 2 pozitivne receptore na tumorskim stanicama raka dojke. Primjenjuje se dakle samo u žena koje su oboljele od raka dojke a imaju pozitivne HER 2 receptore. Herceptin se već jedno vrijeme primjenjuje kod nas kod metastazirajućeg raka dojke i plaća ga HZZO a uskoro će biti i na pozitivnoj listi i za liječenje u ranoj fazi prije metastaziranja, jasno samo u slučajevima pozitivnih HER 2 receptora. Radi se ovdje oko 25 % slučajeva raka dojke od ukupnog broja, u ostalim slučajevima negativnih HER 2 receptora herceptin nažalost ne djeluje.
Rezultati terapije herceptinom su ohrabrujući. Dolazi do terapijskih poboljšanja i do 40 %.
Stara uzrečica međutim kaže:» Bolje spriječiti nego liječiti».Bolje je otkriti rak dojke u ranoj, pretkliničkoj fazi i ranom operacijom se spasiti od ove opake bolesti, nego tražiti spas u herceptinu. Dakle i ovom prilikom ističem da se treba odazvati pozivu na preventivne preglede raka dojke. Redoviti, godišnji pregledi mamografijom i utrazvukom kod svih žena koje su starije od 40 godina trebaju postati nezaobilazna potreba svake iole kulturne i odgovorne žene. Troškovi takvih akcija su sigurno znatni no korist dugoročno daleko nadmašuje troškove bez obzira tko ih snosio. Besplatna zdravstvena skrb naprosto ne postoji.