HEPATITIS C

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

U novije vrijeme sve više se govori o hepatitisu c i to ne bez razloga. Pošto se ovdje radi i o jednoj vrsti spolno prenosive bolesti, tema se čini posebno interesantnom.
Hepatitis-znači upala jetre , a c- upala jetre uzrokovana istoimenim virusom.
Obolijeva oko 1,7 % pučanstva pa se računa da u Hrvatskoj ima oko 75000 ljudi oboljelih od hepatitisa c.
Bolest se može prenijeti spolnim odnosom, no takve infekcije su rijetke. Najčešće se zarazi koristeći nesterilne igle kod narkomana. Transfuzijom krvi moguće je zaraziti se ukoliko krv nije testirana na hepatitis c. Razne manipulacije na koži koje su posebno popularne kod mladeži kao tetovaža i piercing omogućuju infekciju. Bolesna majka može kod porođaja zaraziti svoje dijete tom teškom bolesti. Ukratko za infekciju hepatitisom c potreban je kontakt s krvi bolesne osobe.
Inkubacija traje oko 6 tjedana. Bolest započinje akutnim oblikom. Simptomi su međutim rijetki i slabo izraženi. Samo ponekad postoji žutica. Često dolazi do općeg umora, bolova u zglobovima i trbuhu, mučnina, ponekad i povraćanje. Takav akutni oblik ponekad prolazi neprimijećeno, a može doći i do spontanog izlječenja. Nažalost u većini slučajeva, oko 80 % bolest prelazi u kronični oblik ,koji je karakteriziran razvojem ciroze pa i karcinomom jetre.
Bolest se dijagnosticira na temelju kliničke slike te imunološkim testovima iz krvi i identifikacijom virusa.
Liječenje se provodi interferonom i to odmah u akutnom obliku kako ne bi došlo do kronične faze bolesti. Uspjeh terapije nije uvijek zagarantiran, pa se ona mora ponavljati u kombinaciji interferona i nekih drugih lijekova.
Da bi uspjeh terapije bio što bolji potrebno je inzistirati na ranoj dijagnozi. Treba testirati na hepatitis c sve intravenozne korisnike droga, primatelje transfuzija krvi i krvnih derivata prije 1993 god.,bolesnike na hemodijalizi, djecu majki zaraženih HCV-om, osobe rizičnog seksualnog ponašanja, osobe sa znacima bolesti jetre.
Nažalost ne postoji cjepivo protiv ove teške bolesti. Prevencija se svodi na jednostavne, higijenske mjere. Treba koristiti kondom kod spolnog odnosa, izbjegavati kontakt s tuđom, nepoznatom krvi, ne koristiti tuđu česticu za zube, tuđe oštre predmete kao britvu, škarice za rezanje noktiju, izbjegavati tetovažu i piercing, odnosno paziti na sterilnost kod takvih manipulacija.