GREŠKE U UZIMANJU ANTIBABY PILULA

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Dolazi vrijeme godišnjih odmora, ljetovanja na moru. Vrijeme je to odmora, opuštanja ali i intenzivnijeg seksualnog života..Usko vezano uz to je i potreba pravilne i sigurne kontracepcije, kako ne bi došlo do neželjene trudnoće. Predlažem da u okviru svoje kućne apoteke ponesete i nekoliko kutija antibaby pilula koje inače uzimate. Ljekarne na moru a posebno u malim mjestima nisu tako dobro opskrbljene kao naše i lako vam se može dogoditi na upravo vaših nemaju.
Što ako zaboravite popiti koju tabletu, što vam je činiti? Posljedice takvih grješaka u uzimanju pilula su vrlo često neželjene trudnoće.-
Da ponovimo, antibaby pilule djeluju zaštitno na taj način da blokiraju ovulaciju.,da je sluznica maternice niža i tako neadekvatna za razvitak ploda, da cervikalna sluz postane gušća što otežava prolaz spermija.
Nije svejedno kada se u ciklusu dogodi grješka uzimanja. Najopasnija je ona u 3.tjednu uzimanja. Uskoro naime dolazi pauza, kada može doći u takvom slučaju do ovulacije. U takvom slučaju prekinite odmah uzimati pilule, tako da se pauza pomiče prema naprijed ili uzimajte pilule normalnim redoslijedom do kraja. U oba slučaja čuvajte se dodatno kondomom. Ukoliko se grješka dogodi u prvih sedam dana, moguća je trudnoća, jer od prijašnje pauze cervikalna sluz može biti još propusna za spermije, pa oni uđu u maternicu i čekaju na svoju šansu. Dokazano je da vitalni spermiji mogu živjeti u vama i do pet dana. U takvom slučaju čuvajte se kondomom, a preporuča se i uzeti «pilule iza», koje onemogućuju ulazak embrija u sluznicu-nidaciju, ako je došlo do oplodnje. Najmanje opasna je grješka u drugom tjednu iako je to vrijeme ovulacije. Tu su pauze naime najdalje a tablete se uzimaju i prije i iza grješke. U svim takvim slučajevima treba se čuvati dodatno kondomon, uzeti ev. «pilule iza».Obvezna hitno posjetite ginekologa. On će dobrim pregledom i vaginalnim ultrazvukom ustanoviti u kojoj ste fazi i dali je moglo doći do trudnoće, te odrediti potrebnu terapiju.