GARDASIL – CJEPIVO PROTIV HPV-a

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Da je HPV—humani papiloma virus pošast, posebno u mladoj populaciji ne treba više posebno naglašavati. Radi se o spolno prenosivoj bolesti koja može izazvati rak ušća maternice, ali i kod muškog izazvati rak penisa i prostate. Liječenje je često dugotrajno i skupo. Dolaze međutim i u tom problemu HPV-a bolji dani. Pronađeno je cjepivo protiv HPV-a, Gardasil, koji je ovih dana u Hrvatskoj dozvoljen kao lijek. Radi se o tri injekcije, a cijena lijeka bi trebala iznositi oko 400 Eura. U svakom slučaju skupa preventiva a ne zna se dali će HZZO preuzeti plaćanje. Kod nas Gardasila na tržištu još nema, može se nabaviti samo na recept preko privatnih ljekarni.
Preporuča se cijepljenje djevojčica-neki kažu od 16-25 godine, dok drugi preporučuju početi cijepljenje već u 9.godini. Isto tako postoji preporuka da bi se trebali cijepiti i dječaci. Cjepivo sadrži četiri najčešće zastupljena soja 16 i 18 (visoko riziko) te 6 i 11( niski riziko, uzrokuje genitalne bradavice).
Nije jasno dali cijepljenje izaziva doživotni imunitet, niti dali preboljela HPV infekcija izaziva doživotni imunitet.
Do sada se nije savjetovalo ženama starijim od 25 godina cijepiti protiv HPV-a, kao ni ženama koje su preboljele HPV infekciju. Izgleda da se i tu nešto mijenja. Iz Duesseldorfa ( SR Njemačka) dolaze izvješća koja govore u dobrim rezultatima cijepljenja žena starijim od 25 godina i onima koje su izliječene od HPV-a.