FLASTER PROTIV INKONTINENCIJE

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Ima nešto u žena, a o čemu se nerado govori, a to je stresna inkontinencija, ili «nervozni mjehur». Radi se ovdje o povremenoj ili stalnoj nemogućnosti kontroliranja rada mokraćnog mjehura ili mokrenja. Ove smetnje javljaju se u žena srednje i starije dobi, no mogu se javiti i u mlađoj dobi. Najčešće su smetnje učestalo mokrenje manjih količina urina, pečenje kod mokrenja, osjećaj da je stalno nešto u mjehuru, da nije prazan. Kod fizičkih napora ali i kod kihanja, kašljanja, plesa, sporta, može doći do nehotičnog gubitka mokraće. Današnjoj modernoj, emancipiranoj ženi, ženi koja je u radnom odnosu mogu ovakve smetnje biti vrlo neugodne i nepoželjne. Žena koja ima opisane smetnje inkontinencije ,sputana je u svom ophođenju s ostalim ljudima, ograničena u radnom procesu, ali i u slobodno vrijeme povlači se u sebe, izbjegava sport, spolne odnose i slično.
Postoje dvije vrste inkontinencije, «stress», koja je najčešće posljedica spuštene maternice, rodnice i mjehura i «urge» ,koja je posljedica upala, tumora i sl. Najčešći je ipak miješani oblik koji ima komponente obiju inkontinencija.
Terapija može biti operativna ,koju provode ginekolozi i urolozi. Prvo se ipak primjenjuje konzervatina terapija. Ponekad je dovoljno skinuti suvišne kilograme ili izliječiti kronični kašalj, prestati pušiti i već je inkontinencija nestala.
Ako ovakve jednostavne mjere nisu dovoljne, postoje lijekovi u obliku tableta (Detrunorm, Detrusitol, Yentreve).Novija istraživanja u Americi pokazala su da je medikament iz iste grupe, Oxybutynin (Kentera) posebno dobro djelotvoran u obliku flastera. Flaster se nalijepi na kožu trbuha ili boka 2x tjedno. Smetnje inkontinencije nestaju vrlo brzo, a u težih slučaja smetnje su daleko manje nego prije terapije. Nuzpojave ove terapije praktički ne postoje.