ESMYA NOVI LIJEK ZA MIOM

Datum objave: srpanj 9th, 2014, Autor: dr. Damir Mamuzić

Miom je dobroćudan tumor mišića maternice. Ne zna se kako nastaje,neke žene ga imaju, neke nemaju. Raste međutim pod utjecajem ženskih spolnih hormona. Za vrijeme reproduktivne dobi za očekivati je da će rasti i da će se umnažati,no u vrijeme menopauze smanjuje se, „posuši“ se. Ponekad ne izaziva nikakve smetnje pa se sasvim slučajno otkrije ginekološkim pregledom. Ipak kod većine žena izaziva jaka i nepravilna krvarenja, sekundarnu anemiju. Žene koje još nisu rodile a imaju jedan ili više mioma često imaju spontane pobačaje ili uopće ne mogu zatrudnjeti.
Terapija je operativna. Kod toga se miom ako je moguće izljušti i očuva kakva-takva maternica koja bi mogla još poslužiti za iznošenje trudnoće. Ako to nije tehnički moguće , maternica se mora čitava odstraniti, a žena ostaje bez svog djeteta. Postoji još jedna mogućnost rješavanja takvih problema sklerozacijom mioma. Kod te metode uđe se kateterom u sam miom, uštrca se u njega određeno sredstvo, nakon čega miom atrofira.
Esmya nudi elegantniji način rješavanja takvih problema. Radi se o lijeku imena ulipristal-acetat. Ginekolozima je taj medikament poznat iz hitne kontracepcije, gdje se zove ellaOne, koja sadrži 30 mg ulipristal acetata. Esmya sadrži u jednoj tableti svega 5 mg lijeka a uzima se 3 mjeseca svaki dan jedna tableta. Djeluje na progesteronske receptore u miomu koje blokira, pa se miom počinje smanjivati. Djeluje i na endometrij pa jaka krvarenja prestaju. Na hipofizu djeluje tako da se smanjuje lučenje gonadotropina, pa je ovulacija često blokirana. Terapija se može ako je potrebno nastaviti u nekoliko ciklusa po 3 mjeseca,jasno uz strogu kontrolu ginekologa. Nuzpojava osim nešto moguće glavobolje i „valunga“ nema.
Rezultati su odlični, miomi se smanje i do 70% početne veličine. Djelovanje lijeka traje i do 6 mjeseci, nakon čega miomi ponovno počnu rasti. Ipak taj period nakon liječenja može se dobro iskoristiti za operaciju ili trudnoću.
Dr.med.DAMIR MAMUZIĆ