ESCAPELLE – HITNA KONTRACEPCIJA

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

O hitnoj kontracepciji sam već pisao. Radi se o piluli koja se uzima iza nezaštićenog odnosa a da se spriječi neželjena trudnoća. Popularno je ime za takve preparate «Pilula za dan poslije», ili «Pills after», ili « Pille  danach».Prema našim medijima uskoro bi trebao doći na naše tržište i biti dozvoljen preparat ESCAPELLE. Slični preparati mogli su se nabaviti preko privatnih ljekarni. Najpoznatiji su bili Vikela ,zatim Norlevo, Ellaone, Levogynon.

Escapelle sadrži 1,5 mg levonogestrela u obliku samo jedne tablete. Uzima se što prije nakon nezaštićenog odnosa a najkasnije do 72 sata. Cijena bi trebala biti oko 150 kuna.

Levonogestrel je jedan od nastarijih gestagena, koji se nalazi u većini antibaby pilula. Pouzdan je i praktički nema nikakvih nuspojava niti kontraindikacija.

Pojavom takvih preparata na tržištu započela je međutim široka diskusija o načinu djelovanja, odnosno dali se radi o kontraceptivu ili o abortivu. Katolička crkva tvrdi da se radi o ranom abortivu pa je stoga protiv primjene takvih preparata. Razni političari daju razna mišljenja o tom problemu iako ustvari nemaju pojma o čemu se radi. Da bi se uopće moglo dati bilo kakvo mišljenje u vezi hitne kontracepcije, potrebno je poznavati fiziologiju zaćeća. Nakon oplodnje koja se događa u jajovodu, oplođena jajna stanica putuje kroz jajovod tri dana, zatim ulazi u maternicu. Ovdje sjedi na zadebljanom endometriju(sluznici) iduća tri dana i tek onda ulazi u nju, dakle dolazi do ugnježdavanja ili nidacije. Upravo te procese treba spriječiti «hitna kontracepcija».Vjerojatno dolazi do poremetnje transporta jajne stanice i nemogućnosti nidacije zbog promijenjenog endometrija. Slijedom takvog razmišljanja ne radi se o kontracepciji, jer je do oplodnje već  došlo.

U svakodnevnoj praksi problem je srećom puno jednostavniji. Svaku takvu pacijenticu treba prvo pregledati ,pa nakon toga ev.odrediti terapiju. Vaginalnim ultrazvukom može se ustanoviti u kojoj je menstruacijskoj fazi dotična pacijentica. Ukoliko ovulacije u ciklusu još  nije bilo, ili se ovulacija već dogodila prije nekoliko dana, nije moglo doći do trudnoće i terapija nije potrebna. Na taj način smo postupili pravilno i izbjegli mnoge nedoumice i nepotrebne probleme. Neodgovorno bi bilo od liječnika ordinirati pacijentici Escapelle ili nešto slično bez pregleda. Isto tako potrebno je inzistirati na odgovornom seksualnom ponašanju i takve preparate trošiti stvarno iznimno u hitnim slučajevima.