DOJENJE I SVINJSKA GRIPA

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Iako kroz medije naveliko najavljivana svinjska gripa, mislim da možemo konstatirati da nas je ta moguća pandemija srećom zaobišla. Ipak je problem svinjske gripe još aktualan, posebno za rizične grupe populacije kao što su na primjer trudnice i dojilje. Treba istaknuti da unatoč ev.postojećoj zarazi s virusom H1N1,dakle svinjskom gripom, ne treba prekinuti dojenje, dapače treba ga nastaviti. Dojenče preko mlijeka ne će dobiti virus, ali će majčinim mlijekom dobiti puno antitijela i ostalih korisnih tvari, koje će ga štititi od infekcije. Majka dojilja ukoliko ima akutne simptome kao kihanje i kašljanje treba staviti maramicu na lice ili još bolje masku, te okrenuti glavu na stranu. Prije i poslije dojenja treba oprati ruke.
Najnovija istraživanja potvrđuju staro pravilo da je dojenje korisno za dijete ali i za majku. Dokazano je da žene koje doje dulje, imaju rijetko kasnije u životu diabetes tip 2 te krvnožilne i srčane bolesti.
Nažalost žene u Hrvatskoj u prosjeku doje kratko. Prvi mjesec dojenja odustaje već 30 % žena, a nakon tri mjeseca 60 % više ne doji.