DANI VJENČANJA

Datum objave: studeni 17th, 2014, Autor: dr. Damir Mamuzić

Ovih dana u Varaždinu je održan sajam „Dani vjenčanja“.Svega se tu moglo naći od prekrasnih vjenčanica, nakita i zaručnih prstenja, dobrih vina i finih kolačića pa sve do raznih tvrtki koje organiziraju sve u vezi vjenčanja. Potrebno je samo reći da i već si udana ili oženjen. No šalu na stranu, radi se ovdje o ozbiljnoj problematici. Mladi ljudi sve manje su skloni sklapanju brakova i rađanju djece. Posljedica je to već poznatih negativnih trendova u ekonomiji, lošem standardu,visokoj nezaposlenosti .mladih ljudi. Mnogi odlaze u inozemstvo „ trbuhom za kruhom „.Tko će se onda još ženiti i rađati djecu ako nemaš stan i radno mjesto?
Međutim život brzo prolazi, biološka ura brzo otkucava. Statistički je dokazano da najmanje komplikacija u trudnoći postoji u trudnica koje su prvorotke i stare 21 godinu. Kod nas a i u ostalom zapadnom svijetu mlade djevojke ni ne sanjaju o braku i rađanju djece. Školovanje, poslovna karijera, putovanja a i hedonizam tražene su kategorije. Nakon tridesete međutim raste postotak ginekoloških problema. Neredoviti ciklusi pa i bračni sterilitet sve češća su pojava. Srećom je zdravstvo napredovalo pa se takvim parovima može pomoći.
U liječenju steriliteta sve više se primjenjuju metode potpomognute medicinske oplodnje. Postoji više metoda od najjednostavnije inseminacije pa sve do izvantjelesne oplodnje. Novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji je liberalniji pa dozvoljava i zamrzavanje spermija i jajnih stanica i zametaka. Zamjenska majka (surogat majka) u Hrvatskoj je zabranjena. U takvim teškim situacijama bolje je usvojiti dijete.

Dr.med.Damir MAMUZIĆ